Mai multe plante și ciuperci au un efect benefic asupra organismului datorită unor substanțe numite adaptogeni, pe care le-au dezvoltat crescând în medii neprietenoase.
Plantele adaptogene, așa cum sunt numite, s-au dezoltat în zone în care condițiile de viață sunt deosebit de dificile. Pentru a supraviețui acestea au dezvoltat un tip de substanțe numite adaptogeni, cu ajutorul cărora se acomodează mai ușor și rezistă la vicisitudini.
De aceste substanțe poate beneficia și organismul uman, care va rezista mai ușor și se va reface mai repede în urma unor perioade dificile. Administrarea adaptogenilor sub formă de extracte ajută la întărirea inimii și a sistemului circulator. De asemenea au efecte benefice asupra nervilor, sporesc capacitatea de concentrare și ajută organismul să se odihnească mai bine.
În plus, conform celor care le-au studiat, substanțele adaptogene fac posibilă recuperarea mai rapidă după o boală și împiedică apariția sindromului de oboseală cronică.
Aceste substanțe nu generează efecte secundare, ci restabilesc echilibrul dintre corp, suflet și minte și sunt folosite ca tratamente alternative.
Tratamentele alternative, ajutor pentru medicina tradițională
Printre aceste plante medicinale cu proprietăți benefice pentru organism se numără:
Rhodiola (Rhodiola rosea), care creșter în zonele reci și muntoase din Scandinavia și Rusia. Planta poate fi întâlnită la altitudini de peste 2.000 de metri. Rhodiola este un tonic natural supranumit „rădăcina de aur”. Ajută la menținerea unui nivel ridicat de rezistență fizică, alungă oboseala, protejează inima și echilibrează glicemia. De asemenea, activează sistemul imunitar, îmbunătățește memoria și atenția, combate anxietatea, stările depresive și nervozitatea.
Extractul de Rhodiola se găsesește în farmacii, fiind produsă de diverse companii farmaceutice Este recomandată administrarea a 500 - 1.500 mg pe zi.
Ginsengul Siberian (Eleutherococcus senticosus) este o plantă care se întâlnește în China și Rusia, în flora spontană din Siberia.
Ajută la accelerarea recuperării după boală sau operații, întărește sistemul imunitar, previne răceala și gripa. Planta are proprietăți anticancerigene și reduce efectele negative ale curelor de citostatice și ale iradierii. Între altele, mai combate procesul de îmbătrânire, impotența și infertilitatea. Susține și energizează persoanele aflate în situații de stres acut, care au deficiențe de învățare sau tulburări de somn.
Schisandra (Schisandra chinensis) este originară din China și Japonia. Are efecte detoxifiante și ajută la menținerea rezistenței fizice și a echilibrului emotional. Protejează ficatul și poate fi utilizată în tratamentul indigestiilor, al diareei, dar și al gripei și astmului. Planta este foarte prețuită ca afrodisiac și ca remediu anti-îmbătrânire.
Nu este indicată celor care suferă de reflux esofagian în formă gravă, deoarece le poate amplifica arsurile la stomac.
Cum să te menții în formă cu ajutorul plantelor adaptogene
Maca (Lepidium meyenii) crește în America de Sud, în Peru, Bolivia, Paraguay și Argentina. Maca este recomandată pentru că activează glanda hipofiză armonizând astfel întregul sistem endocrine. De asemenea, echilibrează secrețiile hormonale și ajută la îmbunătățirea libidoului și a funcției erectile. Este recomandată pentru creșterea fertilității și împiedică îmbătrânirea prematură. Stimulează metabolismul și activitatea creierului.
Ciupercile Shiitake (Lentinula edodes) cresc în Asia, iar cei mai mari producători de ciuperci Shiitake din lume sunt China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, SUA, Brazilia. Ciupercile Shiitake măresc rezistența la infecții și scad intensitatea reacțiilor alergice. Reduc nivelul colesterolului, previn îmbolnăvirea inimii, sunt active pe tractul digestive: Pentru proprietățile ei antitumorale, Shiitake a fost numită „ciuperca longevității”.
Noni (Morinda citrifolia) este originară din Polinezia, Barbados, Malaezia, India și Australia, unde crește ca arbore sălbatic. Este un puternic antioxidant și antiinflamator, ameliorează durerile de artrită. Îmbunătățește imunitatea și rezistența organismului. Scade tensiunea și intensitatea reacțiilor alergice. Poate fi întrebuințat la tratarea infecțiilor intestinale.
Din cauza conținutului ridicat de potasiu, nu este indicat pentru cei care au probleme renale.
Plante care ajută la menținerea unei stări de bine
Passiflora (Passiflora incarnata) își are originea în Peru. Efectele sale sunt de antioxidant, antiinflamator și calmant. Conferă rezistență la stres, reduce spasmele musculare și manifestările specifice menopauzei.
Nu se utilizează în paralel cu un sedativ și nici înaintea unei intervenții chirurgicale, pentru că poate interfera cu anestezicul.
Ashwagandha (Withania somnifera) a fost unul din principalele remedii folosite în medicina ayurvedică din India. Ca efecte întărește sistemul imunitar și poate fi un ajutor eficient în sezonul răcelilor și al gripei. Neutralizează radicalii liberi, protejând creierul împotriva unor patologii neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Nu se recomandă celor ce suferă de afecțiuni autoimune, de ulcer gastric, iau sedative sau urmează un tratament hormonal.