Lucruri neștiute despre plante. Un nou studiu arată că plantele au grade diferite de inteligență, chiar dacă nu au creier. Monica Gagliano, blogger la Scientific American și profesor asociat de cercetare în ecologie evolutivă la Universitatea din Australia de Vest, a realizat numeroase studii și a constatat că plantele sunt aproape la fel de inteligente ca omul.
Lucruri neștiute despre plante
Gagliano a efectuat un experiment cu playere muzicale, difuzoare și o plantă. Un player a redat un sunet de apă preînregistrat, iar altul era silențios, dar emitea unde. Cercetătoarea a constatat că planta se deplasa încet spre difuzorul care emitea sunetul apei, semn că poate auzi. Ea a declarat că plantele care aud scandal în jur se ofilesc mai repede.
Unele plante au amintiri
Folosind un specimen de Mimosa pudica, o plantă foarte sensibilă, Gagliano a testat capacitatea de memorare și de adaptare a plantei. Această plantă își închide frunzele pentru a se apăra de prădători. Cercetătoarea a construit o cutie cu ajutorul căreia putea arunca planta de pe un scaun fără a-i face rău. Când a deschis cutia, planta avea frunzele închise, în semn de apărare față de ceea ce i se întâmpla. Dar după ce Gagliano a aruncat-o de zeci de ori, Mimosa nu s-a mai închis. Acest experiment a dovedit că Mimosa are amintiri.
Există un fel de inteligență sălbatică
Există multe studii care au demonstrat că există un fel de „inteligență sălbatică”. Cercetătoarea a declarat că: „Plantele nu se deplasează de la A la B, ci cresc de la A la B. Iar „creierul” lor nu se află deasupra, în frunze, ci dedesubt, în rădăcini”.
Oamenii de știință au numit inteligența colectivă a copacilor „Wood Wide Web” sau „Internetul copacilor”. Datorită rădăcinilor lor, copacii pot comunica o multitudine de probleme și pot face schimb de o varietate de informații. Sub pământ este locul în care speciile de plante tind să își concentreze funcțiile cognitive, activate de micii peri de pe fiecare dintre rădăcinile lor.
Aceștia au mai descoperit că, tot prin intermediul rădăcinilor, plantele pot „asculta” și își pot aminti. Ei au declarat că înțelegerea lumii naturale depinde, înainte de toate, de imaginația noastră, potrivit omofon.com.