Trei deputaţi PDL vor să includă în categoria drogurilor şi să interzică prin lege comercializarea în ţara noastră a unor plante şi substanţe cu efecte halucinogene. Aceste plante sunt cumpărate atât de pe site-uri „de specialitate”, cât şi din aşa-numitele „magazine de vise” care au început să apară în principalele oraşe din ţară încă de anul trecut. Consecinţele consumului acestor plante se văd frecvent în camerele de gardă ale spitalelor.

Chiar duminică seară, un elev de clasa a IX-a a fost luat cu ambulanţa din faţa Liceului „Vasile Alecsandri”, din Iaşi, după ce a fumat prea multe ierburi legale luate din Weed Shop. „Avea ameţeli, dureri în piept, tulburări de echilibru şi ochii roşii. Ne-a spus că a fumat diferite ierburi împreună cu mai mulţi prieteni şi că el a fost singurul căruia i s-a făcut rău. Acum este internat la Secţia de Toxicologie”, a spus ieri Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.

Bănăţenii preiau iniţiativa

Deputatul Alin Popoviciu alături de colegii săi Ştefan Pirpiriu şi Cristian Petrescu au depus la Camera Deputaţilor, la sfârşitul lunii trecute, un proiect de modificare a Legii 143/2000 privind regimul juridic al plantelor şi substanţelor stupefiante psihotrope, prin interzicerea comercializării libere a unei specii de salvie, salvia divinorum, şi a altor 15 plante cu acelaşi efect, dar şi a produselor derivate din acestea.
 
„Ideea acestei propuneri legislative mi-a venit după ce, la Timişoara, a fost arestat, într-un liceu, un dealer de cocaină care avea asupra sa şi ţigări din salvie şi alte produse halucinogene pe care le oferea elevilor. El a fost inculpat pentru trafic de cocaină, în timp ce salvia şi celelalte plante cu acelaşi efect i-au fost înapoiate, pentru că legislaţia în vigoare nu le considera droguri”, spune deputatul Alin Popoviciu.

Anticamera drogurilor tari

În motivaţia care însoţeşte propunerea legislativă, deputaţii precizează că înscrierea acestor plante în tabelul substanţelor cu efecte psihotrope se va face în baza unor studii şi rapoarte efectuate de instituţiile şi organizaţiile naţionale şi internaţionale implicate în combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Potrivit iniţiatorilor, aceste substanţe pot fi considerate „anticamera” drogurilor puternice. „Au existat situaţii în care am descoperit asupra traficanţilor şi astfel de plante pe care aceştia le vindeau tinerilor ca şi droguri. Consider că e bine ca plantele cu un puternic efect halucinogen să intre sub control legal”, e de părere şi subcomisarul Ştefan Negrilă, şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Timişoara.

„Noul Ecstasy”

Cele mai cunoscute substanţe din cele 16 plante sunt ketamina, un anestezic utilizat în medicina veterinară, şi nitritul de amil, care este folosit în tratamentul anghinei. Pe lista deputaţilor se află, de exemplu, salvia divinorum, care produce efecte psihoactive. Această specie de salvie creşte în provincia Oaxaca, Mexic, iar frunzele ei se consumă prin fumat şi prin inhalare de vapori calzi.

Fumată, ea produce rapid o stare de beţie diferită de cea a alcoolului. La doze mari, consumatorii resimt o distorsiune dramatică a timpului, halucinaţii, detaşarea sufletului de corp sau reîncarnări în alte persoane. Denumită „Noul Ecstasy”, salvia divinorum este considerată un drog ilegal în SUA din 2002, iar cultivarea şi comercializarea ei este ţinută sub control în Suedia şi Germania.

DECIZIE EUROPEANĂ

Bazac vrea să blocheze „magazinele de vise”

 Ion Bazac propune azi, în Consiliul Miniştrilor Sănătăţii reuniţi la Luxemburg, interzicerea substanţelor potenţial halucinogene vândute în aşa-zisele „magazine de vise”. „Dacă se reglementează asta la nivel european, în România sigur, în câteva luni, distribuţia acestor medicamente ar fi interzisă”, a spus Bazac.
 
„De aproape două săptămâni am început o serie de controale cu Agenţia Naţională pentru Protecţiei Consumatorului şi Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară pentru a depista aceste produse. De exemplu, în Bucureşti au apărut nişte «magazine de vise», unde se vând produse bilogice fără un statut bine determinat nici în România şi nici în UE”, a declarat Bazac.

Potrivit acestuia, Agenţia Naţională a Medicamentului lucrează la un pro iect de lege prin care să se fie blocată comercializarea acestor produse în România. (Marian Păvălaşc)

IERBURI BUCLUCAŞE

Atenţie la „Frunza lui Dumnezeu”

„ZORELE ALBASTRE (Ipomoea violaceea) este o plantă cu floare care conţine ergină, despre care se spune că ar avea un efect similar cu LSD.

„KRATON”
(Mitragyna speciosa) e o frunză medicinală recoltată dintr-un copac, din aceeaşi familie cu cafeaua şi alte substanţe psihoactive. Este un euforizant şi un analgezic natural.

„FRUNZA LUI DUMNEZEU
sau Ibogaina (Tabernanthe iboga) este un alcaloid dintr-o plantă din Africa Centrală, care induce efect halucinogen. Este folosită contra neurasteniei, atoniei muşchilor şi în cure de dezintoxicare pentru dependenţii de heroină.

„HAWAIIAN BABY WOOD – ROSE”
(Argireia nervosa) este o plantă cu flori ale căror seminţe au efecte psihotrope şi halucinogene.

„LOTUSUL BLEU”
(Nymphaea caerula) şi „NUFĂRUL ALB” (Nymphae alba) sunt plante acvatice care dau efect euforizant, narcotic şi afrodiziac. Pe lista substanţelor pe care deputaţii vor să le interzică se mai află şi Benzilpiperamina (BZP), o substanţă de sinteză care stimulează sistemul nervos central, precum amfetamina şi metamfetamina.