O plantă ucigașă se răspândește în Europa. Biolog: „Seva mi-a ars pielea”

O plantă ucigașă se răspândește în Europa. Biolog: „Seva mi-a ars pielea” Planta „crucea pământului”. Sursă foto: Pixabay

O plantă ucigașă a invadat Rusia, iar autoritățile se străduiesc să o elimine definitiv. Astfel, au fost luate măsuri suplimentare, pentru protejarea populației. Cunoscută sub denumirea „crucea pământului”, planta crește necontrolat, inclusiv în România. Oamenii care au au atins buruiana în mod accidetal au precizat că „pielea le-a fost arsă”.

Planta ucigașă care crește necontrolat   și în România. De ce trebuie să ne ferim de „crucea pământului”

plantă ucigașă

Sursă foto: Pixabay

Unul dintre biologii care a făcut teste pentru a vedea ce conține  cu exactitate „planta ucigașă”a precizat că pielea i-a fost arsă și ar fi avut nevoie de șase luni pentru vindecare,

„Am fost ars, chiar și printr-o pelerină de ploaie cu glugă”, a povestit biologul și expertul forestier Alexei Iaroșenko, după ce a încercat o dată să cosească buruiana de pe terenul său. A fost seva buruienii, care a zburat din plante în timp ce coseam și mi-a cauzat arsurile de pe mâini. Șase luni a durat să se vindece”, a declarat Yaroshenko, pentru  The Moscow Times.

Conform sursei citate,seva buruienii conține furanocumarine, compuși toxici care pot provoca arsuri de gradul trei atunci când sunt expuse la lumina soarelui, precum și orbire. Arsurile severe care acoperă peste 80% din corp pot fi fatale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzi pentru „crucea pământului”

crucea pamantului

Sursă foto: Pixabay

Rata de reproducere a acestei plante este ridicată, cu o singură plantă producând de la 20.000 la 100.000 de semințe, crucea pământului domină în prezent până la 15% din peisajele naturale ale Rusiei europene, sugerează unele estimări.

Iaroșenko a estimat că desișurile de crucea pământului s-au răspândit pe un milion de hectare în Rusia - o zonă echivalentă cu suprafața Ciprului sau a Libanului.

În încercarea disperată de a stopa înmulțirea acesteia, Rusia a impus amenzi pentru proprietarii terenurilor care nu o distrug.

Noua lege impune amenzi de până la 50.000 de ruble (540 de dolari) persoanelor fizice – aproximativ două treimi din salariul mediu rusesc în 2023 – și până la 700.000 de ruble (7.550 de dolari) persoanelor juridice dacă nu elimină planta agresivă din proprietățile lor.

Și în România crește această plantă, pe terenuri virane. Poate ajunge până la cinci metri înălțime.