Planșeul Unirii, prioritate majoră pentru București. Daniel Băluță acuză o situație discriminatorie

Planșeul Unirii. Sursa foto: Facebook/ Daniel Băluță

Planșeul Unirii a făcut miercuri subiectul analizei Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, având în vedere starea sa deplorabilă. Construcția din Piața Unirii necesită intervenții urgente de punere în siguranță, conform celor mai recente expertize realizate de specialiști.

Prefectul Municipiului București, Mugur-Mihai Toader, a declarat că urgența acestei situații nu poate fi contestată. El s-a arătat mulțumit de faptul că Sectorul 4 a preluat responsabilitatea refacerii Planșeului Unirii, având în vedere că experții avertizează asupra posibilelor riscuri pentru siguranța publică.

Planșeul Unirii, o prioritate pentru București

Prin urmare, atât eu, cât şi colegii din Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, am cerut intervenţia din partea tuturor autorităţilor locale ale Capitalei ce au atribuţii în acest domeniu, al autorizătii lucrărilor de construire, pentru că nu există niciun motiv pentru care lucrările să nu fie autorizate în regim de urgenţă”, a precizat prefectul.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a subliniat importanța ca toate autoritățile să conștientizeze urgența demarării lucrărilor de siguranță pentru Planșeul Unirii și Pasajul Unirii.

Daniel Băluță a afirmat că responsabilitatea tuturor celor care ocupă funcții publice este de a aborda problemele orașului.

El a subliniat că misiunea sa, în această situație, este de a asigura siguranța Pasajului Unirii și a Planșeului Unirii, menționând că va utiliza toate instrumentele legale disponibile pentru a asigura executarea acestor lucrări.

Deși se confruntă cu o opoziție pe care nu o consideră justificată, el s-a angajat să nu renunțe până când aceste lucrări nu vor fi finalizate, avertizând că, în caz contrar, orașul ar putea avea de suferit.

Planșeu Unirii. Sursa foto: Facebook/ Daniel Băluță

Trei avize mai sunt necesare pentru începerea lucrărilor

Daniel Băluță a menționat că lipsesc trei avize esențiale pentru continuarea lucrărilor. Edilul a explicat că unul dintre acestea este de la ALPAB, ale cărei reprezentanți i-au comunicat că eliberarea avizului nu este de competența lor și l-au îndrumat către cabinetul Primarului General, instituție care, de fapt, solicitaseră avizul de la ALPAB.

Băluță a subliniat că, fără acest aviz, pe care nu pot să-l obțină în mod evident, nu va putea fi eliberat nici avizul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei.

„Mai mult, ne lipseşte şi avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, instituţie aflată, de asemenea, în subordinea Primărei Municipiului Bucureşti Reprezentanţii acestei comisii şi-au motivat imposibilitatea eliberării avizului prin faptul că au rămas, în momentul de faţă, fără regulament de funcţionare, lucru care înseamnă, de fapt, o desfiinţare a acestei comisii”, a mai spus Băluță despre lucrările de la Planșeul Unirii.

Planșeul Unirii. Sursa foto: Facebook/ Daniel Băluță

Daniel Băluță arată cu degetul spre primarul general

Primăria Sectorului 4 a precizat că, pentru lucrările de consolidare ale Podului Grant, Primăria Municipiului București a emis, în 2023, autorizația de construire în regim de urgență nr. 109/30557.

Aceasta a fost eliberată având în vedere încadrarea podului în starea tehnică IV dintr-un total de V posibile, care este considerată nesatisfăcătoare, similar cu starea actuală de la Planșeul Unirii.

De asemenea, conform documentului emis de Primăria Capitalei, caracterul de urgență al lucrărilor este determinat de această încadrare a construcției în starea tehnică IV, nesatisfăcătoare.

De ce Podul Grant era pericol public în gradul IV, şi planşeul, aflat în stadiul V pe anumite porţiuni, nu este? Mie, personal, nu mi se pare raţional.

Ocupăm poziţii publice, avem responsabilităţi, nu putem pune problema în felul în care o face primarul general. Dacă nici munca specialiştilor nu contează, ce mai contează? Contează să facem doar ce vrem noi sau contează să facem ce trebuie?”, a mai adăugat Daniel Băluță.