Plângerea penală împotriva lui Dăncilă, o piesă dintr-un puzzle. Scopul scuză mijloacele?

Plângerea penală împotriva lui Dăncilă, o piesă dintr-un puzzle. Scopul scuză mijloacele?

De dimineața până seara auzim cum opoziția nu face nimic. Că face blat cu PSD. Că e degeaba. În tot acest timp, guvernarea Dăncilă-Dragnea-PSD e un dezastru ambulant care dăunează României zi de zi. În acest context cred că trebuie citită plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă.

Câteva observații:

Argumentul „așa ceva nu se face, PNL a întrecut măsura” este inacceptabil pentru modul în care PSD guvernează țara de mai bine de un an de zile. În mod evident, miza acestui demers este aceea că, dacă procurorii DIICOT încep urmărirea penală împotriva Vioricăi Dăncilă, atunci Klaus Iohannis o poate suspenda din funcție.

Acest lucru nu înseamnă că președintele are vreo legătură cu plângerea liderului PNL. Cum este posibil să ai 3 guverne într-un an de zile? Cum este posibil să demiți, prin moțiune de cenzură, propriul guvern? Cum este posibil să ai un premier precum Viorica Dăncilă, cel mai dezastruos prim-ministru pe care l-a avut România de la Revoluție, maestru în gafe? Să arunci în haos economia: transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, inflația galopantă, explozia ROBOR, legea salarizării, impozitarea contractelor part-time? Să pui sub control politic televiziunea publică și să ameninți cu plângeri jurnaliștii? Să vrei să muți Ambasada României în Israel printr-un memorandum secret?

Ne puteți urmări și pe Google News

Jandarmeria nu le-a permis sâmbătă protestatarilor unui marș motorizat să intre în Piața Victoriei, iar Gabriela Firea nu le-a dat autorizație, invocând un fals protest al taximetriștilor. Și pot continua până dimineață cu exemplele. Mai exact cu cine ar trebui să se poarte Opoziția cu mănuși? Cu actuala guvernare care calcă tot în picioare? Hehe.

PSD e în defensivă, Opoziția face agenda publică pentru prima oară de multă vreme. De joi de la prânz, din momentul în care a apărut informația plângerii depuse de Orban la adresa lui Dăncilă, numai despre asta se discută în spațiul public. PSD e în defensivă, panicat și isteric, iar o bună parte din publicul anti-PSD pare încântat de demersul liderului liberalilor. Ca o paranteză, actunci când PNL folosește instrumente parlamentare, se spune că PNL nu face opoziție și nu e băgat în seamă de media. Sau că se ceartă cu PSD doar la televizor. Aceasta este genul de mișcare politică greu de ignorat. Una dintre principalele acuzații aduse PNL este blatul cu PSD. Pe termen lung, este un tip de acțiune care îi poate îndepărta pe liberali de aceste suspiciuni.

Contraargumentul principal împotriva plângerii este acela că, indiferent dacă aceasta va fi clasată sau nu, va fi folosită și este folosită ca armă politică de către PSD pentru a ataca în continuare justiția. Acum, PSD spune că PNL apelează la procurori pentru a-i îndepărta de la guvernare, pentru că procurorii nu sunt imparțiali, iar reacția stupidă a Liei Olguța Vasilescu care insinua că s-a pus foc la Colectiv pentru ca guvernul PSD să pice este relevantă în acest sens. Dacă va începe urmărirea penală, atunci PSD poate să folosească în continuare, liniștit, tema justiției politizate.

De ce nu a fost informat întregul PNL în legătură cu decizia luată? Observ că aceasta este una din principalele teme de interes pentru presă. Din punctul meu de vedere, având în vedere apetența unora dintre liberali de „a-și turna” în presă alți colegi, cel puțin un site de știri și două televiziuni ar fi aflat de intenția președintelui PNL în secunda doi. Niciodată nu o să înceteze să mă uimească cum unii sunt mai ocupați să facă opoziție propriilor colegi de partid, dar nu fac deloc opoziție tocmai adversarilor politici. Iar asta nu se întâmplă doar în PNL, am zeci de exemple și din alte partide.

Lipsa de solidaritate a liberalilor vs conformarea tâmpă a PSD. Pot să înțeleg că este neplăcut să afli de la televizor că șeful de partid tocmai a depus o plângere împotriva Vioricăi Dăncilă. Într-un moment în care ar fi fost necesar să își manifeste solidaritatea cu partidul, o parte dintre ei nu au făcut asta, dimpotrivă. Disciplina de partid - oricât de conformist ar suna asta- își are rostul ei, mai ales în momentecheie și este esențială pentru succesul unei acțiuni politice. Pe de altă parte, dacă pesediștilor li se spune că de mâine susțin o maimuță la Palatul Victoria, sunt sigură că imediat Carmen Dan, Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, Rovana Plumb aplaudă decizia partidului.

Solidaritatea PSD s-a văzut imediat ce a apărut informația că Orban i-a făcut plângere penală Vioricăi Dăncilă: toți comunicatorii partidului s-au înghesuit în a da mesaje în care au arătat că fac scut în jurul premierului și au atacat PNL, dovedind că sunt solidari cu partidul. Pentru mobilizarea electoratului lor, acest tip de mesaje sunt esențiale. Așa cum ar fi fost util, pentru mobilizarea electoratului PNL, ca liberalii să dea dovadă de puțin mai multă solidaritate.