13 mai

 

Planeta Venus se mișcă retrograd. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 13 mai s-au născut Maria Tereza, Joe louis, Daphne du Maurier, Alphonse Daudet, Roger Zelazny, Ludovic Spiess, Ileana Popovici, Mircea Ciobanu.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Sergie Mărturisitorul şi Glicheria.

 

Nimic în „Kalendar”!

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi cum dispar dovezile materiale istorice, cu care îţi poţi susţine adevărul! Înainte de invazia americanilor în Irak, oricine putea să vadă în a doua sală de la parterul Muzeului de Arheologie din Bagdad, plăcile de lut ars, cu cuneiforme, datate la o vechime de cinci-şase mii de ani. Cu istoria astrologiei, tabele şi previziuni astrologice. Dovada! Astăzi nu mai există. Cum probabil, nu mai există Nimrud, din cauza Califatului, dovada Sumerului. Când am fost acolo, am coborât treizeci de metri pe periculoase scări de lemn ca să văd excavaţiile arheologice, porţile cu tauri înaripaţi, tauri înaripaţi şi grifoni pe care apoi, peste timp şi spaţiu, i-am văzut la Persepolis, oraşul perşilor, un vis în piatră, un vis al puterii absolute şi al artei celei mai sofisticate. Ochii mei au văzut minuni!

 

Astăzi, pe la ora 9 de dimineața, Venus-Afrodita, după ce își bea cafeua, se gândește puțin, adică stă pe loc și apoi o ia, înapoi, în mișcare aparentă retrogradă. Venus este la 22 de grade în Gemeni și influențează în special această zodie. Interpretarea acestei situații o dau, însă, la fiecare zodie în parte.

 

În Universul local, pe aici și până la vreun miliard de ani lumină în jur, preț de multe galaxii, cât am putut noi, oamenii, să cuprindem, domnește mișcarea în sensul acelor de ceasornic. Este o mișcare pozitivă, de înaintare, de expansiune. Cu excepții mici, foarte mici, toate corpurile cerești se mișcă în sensul acelor de ceasornic. Și în Sistemul Solar este la fel. Totuși oamenii, poate de zeci de mii de ani, au observat că stelele care nu clipesc, planetele, uneori stau una, sau câteva nopți nemișcate pe cer, apoi o pornesc înapoi, invers.

 

Este un fenomen de mecanică cerească datorat orbitelor concentrice ale planetelor și ale timpului diferit în care planetele efectuează o revoluție.

 

În astrologie se spune că planetele devin ”retrograde”. Corect ar fi să se spună că au o ”mișcare aparentă retrogradă”. Iar timpul în care parcă stau nemișcate, planetele se spune că sunt în ”stație”. În tabelele de efemeride mișcarea retrogradă a unei planete este notată cu R, iar revenirea la mișcarea directă, cu D. Numai Soarele și Luna nu au mișcare retrogradă. Studiind mișcările retrograde ale planetelor astrologii din secolul al II-lea înainte de Hristos au ajuns la concluzia că Pământul se învârtește în jurul Soarelui. Ei știau din secolul IV, înainte de Hristos, că Pământul este rotund, o imensă sferă. Dar prostimea nu i-a crezut, mai mult i-a invinuit de blasfemie și erezie, așa că astrologii au tăcut din gură și s-au retras în observatoarele lor, în turnurile de fildeș. Dar, știau și mărturie sunt ”Ierarhiile Cerești” lucrare monumentală, parțial pierdută, scrisă de marele matematician (”mathematicus” în acele timpuri însemna astrolog) Hipparchus din Niceea, în secolul II înainte de Hristos.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE