Astronomii au descoperit cea mai mică exoplanetă de până acum, au anunţat oamenii de ştiinţă la o conferinţă desfăşurată ieri la Universitatea din Hertfordshire, din cadrul Săptămânii Europene a Astronomiei.
Exoplanete sunt numite planetele aflate în afara sistemului nostru solar.
„Sfântul Graal în cercetarea actuală a exoplanetelor este descoperirea uneia din rocă, asemănătoare Pământului, care să se afle într-o zonă ce ar putea fi locuită”, a declarat Michel Mayor, astrofizician de la Universitatea Geneva din Elveţia, citat de AP.
Mica planetă, denumită Gliese 581 e, este de numai 1,9 ori mai mare decât Terra. Până acum, exoplanetele descoperite erau mai apropiate ca dimensiuni de Jupiter.
Totuşi, Gliese 581 e se află prea aproape de soarele său pentru a putea susţine viaţa.
"Prima candidată serioasă pentru a avea apă"
Mayor spune însă că descoperirea demonstrează că se fac progrese în detectarea planetelor similare Pământului.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că o planetă vecină, Gliese 581 d, se află într-o zonă locuibilă, care i-ar putea permite acesteia să aibă apă în stare lichidă la suprafaţă. Însă ea este prea mare pentru a fi alcătuită numai din roci. În orice caz, astronomul Stephane Udry consideră că „este prima candidată serioasă pentru a avea apă în stare lichidă”.
Până acum, au fost descoperite aproape 350 de planete în afara sistemului nostru solar, dar niciuna nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru a susţine viaţa. Ele erau fie prea aproape, fie prea departe de soarele lor.
Gliese 581 d şi Gliese 581 e se află în constelaţia Balanţei şi orbitează în jurul stelei Gliese 581.