Plajele de nudişti, gonite din staţiuni

Plajele de nudişti, gonite din staţiuni

Turiştii care preferă să facă plajă în costumul lui Adam şi al Evei sunt toleraţi pe câteva sute de metri pătraţi, la capătul plajelor.

Plajele de nudişti sunt pe cale de dispariţie. Cei care stau la soare în costumul lui Adam şi al Evei abia se mai zăresc printre „textiliştii“ care au invadat locurile sălbatice de altădată. La Eforie Nord şi Neptun, plaja nudiştilor s-a desfiinţat, la Costineşti mai stau fără costum de baie doar câţiva yoghini de la MISA, iar la 2 Mai, nudiştilor le-a rămas un petic de nisip. Construcţiile au înaintat spre capătul plajelor şi, odată cu ele, au apărut şi „textiliştii“, de care profită afaceriştii, cu şezlongurile lor. În cele câteva staţiuni în care se mai face plajă fără costum de baie, nudiştilor le sunt destinaţi 100- 200 de metri pătraţi şi, uneori, poate, nici atât.

Nostalgicii din 2 Mai

O plajă îngustă, câteva rulote parcate pe marginea drumului, câteva corturi instalate la 10 metri de mare şi o terasă din trestie de unde se aud acorduri improvizate de jazz. Aşa arată plaja de nudişti din 2 Mai unde lumea dezinhibată vine de mai bine de 20 de ani pentru acelaşi sentiment de libertate şi nonconformism. Nu sunt mulţi tineri, majoritatea „2 Mai-ştilor“ au peste 30 de ani, vin împreună cu soţul sau soţia şi petrec concediul feriţi de distracţiile zbuciumate preferate de restul litoralului.

Obicei din anii ’60

Plaja de la 2 Mai există încă din anii ’60, dar pe atunci nu erau decât nişte corturi împrăştiate pe plajă şi, cel mult, o rulotă, fără utilităţile de astăzi. Douăzeci de ani mai târziu au venit în valuri grupuri de rockeri, hipioţi, care s-au constituit în grupuri omogene deşi aparţineau mai multor categorii sociale. „Vin din ’88 pe această plajă pentru a mă întâlni cu prieteni din toate colţurile ţării. Suntem medici, muncitori şi ne consideră m, cel mult, cosmopoliţi. Nu consider că ceea ce facem este pornografie, ci doar am rămas fideli atmosferei de acum câţiva zeci de ani“, spune Ludovic Şuhaida, 41 de ani, din Oradea.

Nu este vorba despre exhibiţionism

Un alt bărbat pe la vreo 40 de ani, din Buzău, îşi aduce aminte cum era în urmă cu mai bine de 20 de ani pe plaja nudiştilor. „Aici nu se intra în costum de baie, se ştia că era plaja noastră şi nici măcar poliţiştii nu interveneau. Polonezii veneau de peste graniţă cu ţigări, bijuterii, cosmetice şi făceau trafic, iar tinerii cumpărau. Dacă nudismul era tolerat pe vremea lui Ceauşescu, de ce n-ar fi acceptat acum?“, se întreabă mirat bărbatul, aflat la plajă împreună cu soţia lui. El povesteşte că nu înţelege de ce vin unii şi alţii să se hlizească şi să se uite, gratis, „la spectacol“, de pe margine, atât timp cât nudismul este ceva firesc. „Nu văd niciun fel de exhibiţionism în asta. E ceva natural să stai dezbrăcat. Sexualitatea intervine atunci când acoperi trupul cu ceva, când există misterul“, sugerează bărbatul.

Aici, în staţiunea boemilor, importantă este marea, care nu te judecă după cât de dezbrăcat sau îmbrăcat eşti.

Fără complexe şi frustrări Chiar dacă plaja de la 2 Mai s-a îngustat, iar „textiliştii“ s-au amestecat în număr mare printre cei care fac plajă dezbrăcaţi, spiritul nonconformist, promovat de nudişti, s-a păstrat. „Când faci plajă dezbrăcat eşti lipsit de inhibiţii, te dezbraci de complexe. Pentru mine, a face plajă în costum de baie presupune o frustrare“, mai spune buzoianul.

Pe nudişti îi mai separă ceva de restul lumii de pe litoral: bunul- simţ. Pe plaja de la 2 Mai nu se aruncă ambalajele şi paharele din plastic în apă, aşa cum se întâmplă în staţiunile Saturn, Neptun şi Costineşti. „Lumea e mai civilizată. Chiar dacă nu sunt coşuri de gunoi, fiecare se gospodăreşte singur. Acest bun-simţ eu nu l-am remarcat pe alte plaje“, spune Ema (36 de ani), din Buzău. „Am fi vrut să cumpărăm un petic de plajă“ Când a început să se distrugă Vama Veche, cei din 2 Mai au crezut că maneliştii, cu muzica şi construcţiile lor hidoase, vor ajunge şi pe plaja boemilor. „Vorbeam chiar să punem mână de la mână şi să cumpărăm un petic de plajă“, îmi mărturiseşte bărbatul din Buzău. Din păcate, spune el, cei care au investit în Vama Veche şi cei care vor investi de acum încolo în plaja Corbu sunt oameni cu simţ practic, dar care nu au nimic de-a face cu spiritul libertăţii şi cu bunul-simţ. Tinerii caută experienţe noi

Deşi la 2 Mai întâlneşti mai mult cupluri între 40 de ani şi 70 de ani, plaja nu este evitată nici de cei foarte tineri, care s-au hotărât să încerce experienţe noi. „E interesant să faci nudism, te apropie de natură şi mai scapi de inhibiţii. Cred că asta vine odată cu vârsta, mai ales dacă faci parte dintr-o familie mai tradiţionalistă. Ar fi bine să existe o staţiune întreagă de nudişti“, spune Ciprian, 29 de ani, venit la mare împreună cu prietena sa. Vor plaje conservate Nu vrem hoteluri, scandal şi bâlci pare a fi deviza celor de la 2 Mai, care ar vrea să conserve plaja de nudişti. Lor le place să fie retraşi, adoră concediile liniştite, muzica rock ori pe cea clasică.

Unii povestesc că au încercat să intervină chiar la Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului pentru a convinge autorităţile să marcheze plajele de nudişti. „Ar fi mare lucru să pună un indicator «Exclusiv nudism», să reînfiinţeze duşurile de pe plajă şi să monteze o plasă de volei?!“, se întreabă Radu (38 de ani), din Hunedoara. El povesteşte că a făcut, ani buni, nudism în Costineşti, dar a părăsit plaja de acolo pentru că nu se simţea tolerat. Nudiştii din Costineşti, exilaţi în Golful Francezului

La Costineşti, stau acum dezbrăcaţi pe plajă mai mult yoghinii de la MISA, şi printre ei câţiva fani ai staţiunii tineretului, care fac nudism din plăcere şi nu pentru că ar face parte dintr-o sectă. Yoghinilor nu le place să povestească despre plăcerea de a face nudism şi nu se opresc din meditaţie, atunci când încerci să intri în vorbă cu ei.

Dintre aceştia, doar ploieşteanul Gheorghe Dobre (40 de ani) pare a fi mai deschis. „Eu vin în Costineşti din 1991. Plaja a fost încet, încet sufocată de afacerişti, aşa că ne-a mai rămas doar Golful Francezului pentru nudism“, povesteşte bărbatul. Ieri, totuşi, el a preferat să se amestece împreună cu prietenii săi de la MISA printre „textilişti“, ca să mai schimbe puţin atmosfera. „E natural, e firesc, este estetic să faci nudism. Nu avem motive să ne ascundem de ceilalţi“, se confesează bărbatul.

SUB ASALTUL CLĂDIRILOR

Nudismul, pe cale de dispariţie la Mamaia

În cea mai agitată staţiune a litoralului, Mamaia, nudiştii îşi găsesc cu greu un loc sub soare. Chiar dacă în nordul staţiunii, spre Năvodari, există o plajă cunoscută printre cei care preferă să-şi lase slipul în cui, aceasta este foarte puţin populată.

„Circa zece persoane vin aici în timpul săptămânii şi vreo 50-60 în weekend“, povesteşte un cuplu, aflat ieri pe această plajă la orele prânzului. Gabriel şi Ana, din Turnu-Severin, vin pe plaja din Mamaia de 25 de ani. S-au obişnuit cu locul şi nu l-ar schimba pentru plajele amenajate de la 2 Mai şi Costineşti. „Înainte era mai multă lume“, explică Ana. Soţul ei, Gabriel, îşi aminteşte că, pe vremea lui Ceauşescu, plaja era plină de străini: „Veneau mai mulţi nemţi şi nordici“, creionează el peisajul de pe această plajă înainte de ’89. Cei doi spun că, acum câţiva ani, plaja era mai ferită de privirile copiilor sau ale trecătorilor. Acum, din cauza construcţiilor care s-au tot extins, înghiţind tot mai mult teren spre Năvodari, locul a devenit intens circulat. „E păcat că nu a amenajat nimeni plaja asta“, îşi arată Ana regretul. Femeia se gândeşte cu jind că, într-o bună zi, cineva va investi şi în amenajarea unor spaţii pentru turiştii care preferă bronzul uniform. (Mariana Marin, Cristina Sbîrn)

Ne puteți urmări și pe Google News