Plaje pentru hotelierii de pe litoral. Ministrul Turismului vrea servicii complete pentru turiști
- Feri Predescu
- 25 septembrie 2017, 15:42
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, va purta discuții cu ministrul Apelor și Pădurilor pentru ca hotelierii care dețin unități de cazare pe litoral să aibă drept de preempțiune la licitațiile de închiriere a plajelor. El susține și înființarea unei poliții turistice, bugetată de primării, cu polițiști locali care să asigure ordinea publică pe plaje.
Prezent la Constanța, la dezbaterea pe proiectul legii Turismului, ministrul Mircea Titus Dobre a confirmat că patronatele hoteliere fac demesuri, încă din anii trecuți, ca “operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre să aibă drept de preemțiune vizavi de a achiziționa sau de a avea plajă pentru a-și închide un cerc al activităților, respectiv al serviciilor pe care le oferă”. Ministrul crede că “este dreptul hotelierilor pentru ca să aibă servicii complete”, dar Mircea Titus Dobre va discuta și cu ministrul Apelor și Pădurilor, plajele fiind la Compania Națională Apele Române.
Directorul general a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun, susține, la rândul lui, că politica Apelor Române este ca hotelierii să aibă plajele. Contractele de închiriere a plajelor, în derulare, nu pot fi însă anulate. “În funcție de contractele care se vor încheia, și avem spații disponibile, vom încerca. Prioritizarea vor fi hotelierii, în mod sigur, prin licitație bineînțeles.Contractele care au fost luate prin procedură de licitație nu se pot rezilia. Sunt și contracte pe 10 ani, cu drept de preempțiune. Plaja ajunge pentru toți turiștii care vin pe litoral”, a explicat Hristu Uzun.
Solicitarea patronatelor din Turism vizează ca fiecare hotel de pe litoral să primească o suprafața de plajă în funcție de numărul de paturi disponibile și de gradul de confort al hotelului. “Asta înseamnă că fiecare hotel va primi între 200 și 500 mp de plajă. Suprafața întregii plaje disponibile pe litoralul românesc reprezintă în jur de 20%. Deci noi solicităm ca 20-25% din plajele de pe litoral să fie alocate hotelierilor. Bineînțeles, nu fără plată. Dorim să oferim servicii complete turiștilor noștri care vor putea beneficia, gratuit, de un loc la plajă. Pentru că la ora actuală, cel puți în capetele de sezon, un șezlong pe plajă este mai scump decât un pat de cazare în unitățile hoteliere”, a precizat primvicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan.