Există mulți români care preferă să-și petreacă vacanța de vară în străinătate, atrași de frumusețea și condițiile oferite în acele destinații. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de faptul că și în țara noastră se găsesc plaje de o frumusețe rară, ideale pentru relaxare.
Dacă vrei să-ți petreci vacanța la Marea Neagră sau chiar lângă Delta Dunării nu trebuie să ratezi Sulina, un loc de o frumusețe aparte. Mai mult, cum nu foarte lume îl vizitează, va fi și un loc numai bun să te odihnești.
Plaja Sulina
Sulina, situat în Delta Dunării, unul dintre cele mai diverse ecosisteme din Europa, reprezintă un important oraș în zonă. Accesul cu mașina este imposibil deoarece acesta se află în extremitatea Deltei, acolo unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Mașinile sunt lăsate în Tulcea, iar de acolo călătoria continuă cu o barcă prin canalele pitorești ale Dunării.
Plaja Sulina se află la o distanță de doar 2 kilometri de oraș și poate fi accesată pe jos, cu o bicicletă închiriată sau prin intermediul unui taxi local. Această plajă face parte din biosfera Deltei Dunării și este considerată una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice din România. Aici veți găsi un mic port, două magazine și opțiuni pentru închirierea de șezlonguri.
De asemenea, această plajă este considerată plaja din România cu cel mai fin nisip, iar apa este limpede și prețurile asemănătoare cu cele de la o cantină studențească. „În toată lumea pe unde am umblat n-am văzut nisip mai fin. În Europa nu ai așa ceva. E nisip de aluviune foarte fin. Poți face castele de nisip. Plaja e mega-sigură prin prisma faptului că mergi 100 de metri și apa are un metru, un metru și jumătate. Nici nu ai nevoie de salvamar”, explica Dragoș Năstase, un antreprenor din Sulina, membru al Asociației Delta Dunării.
Cazare în Sulina
În Sulina nu vei găsi hotelurile de lux pe care le găsești pe litoral, însă o variantă excelentă sunt pensiunile puse la dispoziție de localnici sau căsuțele vechi și restaurate, iar serviciile oferite vor așa cum ți-ai dorit.
O variantă ar fi Gorgova Delta Village – Gorgova. Aceasta este o casă lipovenească, ce a fost recondiționată. Este situată pe un teren larg, cu o deschidere mare la brațul Sulina al Dunării și dispune de 2 dormitoare, bucătărie și baie. Unul din dormitoare dispune de pat dublu, iar celălalt de două paturi de o persoană. Bucătăria este complet mobilată și utilată, dispunând de frigider, plită cu inducție, hotă, cuptor cu microunde și espressor de cafea.
O altă cazare optimă este Pensiunea Oprișan – Crișan. Situată în pitorescul Crișan, pe malul brațului Sulina din Delta Dunării, Pensiunea Agroturistică Oprișan oferă o experiență unică într-un cadru natural deosebit. Amplasată la mila 12 pe canalul Sulina, la confluența acestuia cu Dunărea Veche, pensiunea se bucură de o locație privilegiată la o distanță de 25 de mile de Tulcea.
Unde să mănânci în Sulina și ce să vizitezi
Multe dintre pensiunile din Sulina îți oferă și posibilitatea de a mânca acolo, însă dacă vrei să explorezi o poți face și în alte locații. O variantă unde poți mânca și mâncare tradițională este „Casa Flori și Adi”. De asemenea, restaurantul „Delta Est”, „Tota pânzele sus” sau „Perla”, pot fi o variantă.
Chiar și în ciuda dimensiunii sale reduse, Sulina emană un farmec aparte. Oportunități de excursii cu barca sunt la îndemână, cu mai multe trasee din care poți alege.
Aici vei avea ocazia să admiri o varietate impresionantă de păsări și nuferi, dar și locul magic în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. Un must în vizită este Insula Păsărilor, Pădurea Letea și brațul Sfântul Gheorghe. Aceste locuri speciale sunt încântătoare prin atmosfera lor naturală și autentică.
Poți vizita și Fostul Palat al Comisiunii Europene a Dunării, Turnul de apă, Farurile orașului sau Cascada Cailor, toate de o frumusețe impresionantă.