Plagiat în cazul unei teze coordonate de Cristian Preda. CNATDCU a dat verdictul. Reacția lui Preda

Plagiat în cazul unei teze coordonate de Cristian Preda. CNATDCU a dat verdictul. Reacția lui Preda Cristian Preda, decan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat în unanimitate verdict de plagiat în cadrul unei lucrări coordonate de Cristian Preda. Decanul Facultății de Științe Politice nu manifestă aceeași virulență în cazul elevului său, la fel ca în cazul altor plagiate din spațiul public. Replica lui Cristian preda.

Cristian Preda implicat într-un scandal de plagiat. După susținerea unei teze de doctorat, lucrarea este trimisă spre avizare la CNATDCU. Ulterior, se emite ordinul de ministru privind acordarea titlului de doctor, după ce a trecut de verificările de plagiat.

Cristian Preda a afirmat în trecut că în cazul în care o comisie de etică sau CNATDCU invalidează o teză de doctorat, profesorul îndrumător „nu mai are ce să caute 5 ani în universitate”.

Plagiatul lucrărilor de doctorat, un fenomen în România

Cristian Preda, recunoscut pentru luările sale de poziție alături de Emilia Șercan împotriva plagiatului academic, se află într-o situație asemănătoare cu unul dintre doctoranzii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia nr. 26 a CNATDCU a respins în unanimitate, pentru plagiat, o teză de doctorat coordonată de Cristian Preda.

Această lucrare fusese validată anterior de comisia universitară. Se pare că doctorandul trebuie să refacă teza și să corecteze neregulile semnalate de CNATDCU.

În ciuda răspunderii în solidar prevăzute de lege, cei implicați invocă infrastructura deficitară a Universității din București.

Se pare că de vină pentru toată această situație ar fi programul informatic de verificare anti-plagiat.

La CNATDCU ar exista un program mai performant, care a scos la iveală plagiatul

Un program informatic de identificare a textelor plagiate ar costa câteva zeci de mii de euro.

Recent a apărut și o versiune îmbunătățită, care identifică textele scrise cu ajutorul inteligenței artificiale, însă nicio universitate din România nu a achiziționat încă programul.

Cristian Preda admite că nu a recunoscut acest plagiat

Fostul europarlamentar Cristian Preda este decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

El este cunoscut pentru pozițiile sale progresiste, dar și ca unul dintre liderii noii formațiuni politice progresiste REPER condusă de fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Cristian Preda este coordonatorul lucrării acestuia, și care se presupune că a citit și supervizat lucrarea pentru a se asigura că nu există probleme legate de originalitate sau corectitudine.

Lucrarea în cauză se numește „Metamorfoze ale elitelor politice din România în perioada crizelor economice interbelice – Evoluția ideologiei țărăniste în primul deceniu interbelic” și îl are ca autor pe Petre Florian Draghici.

Conform unor surse din cadrul Universității din București, profesorul Preda ar fi recunoscut în cercurile de apropriați  că „nu a avut cum să-și dea seama” de plagiatul elevului său.

Studentul lui Cristian Preda a plagiat lucrarea de doctorat

Scandalul de plagiat vine în contextul alegerilor pentru funcția de rector al Universității București

Informația vine în contextul alegerilor pentru funcția de rector al Universității București. Potrivit edupedu.ro, sunt doi candidați pentru această funcție până în acest moment.

Actualul rector, Marian Preda, și actualul decan al Facultății de Științe Politice, Cristian Preda.

Candidaturile vor putea fi depuse în perioada 22-27 noiembrie.

Marian Preda a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, care a pus bazele Partidului Mișcarea Populară (PMP), la care Cristian Preda a aderat ulterior, din postura de europarlamentar.

Marian Preda și-a dat demisia din Fundația Mișcarea Populară, „din motive personale”, la doar două zile după ce Elena Udrea câștigase șefia PMP.

Cristian Preda, un apropiat PDL și a lui Dacian Cioloș

Cristian Preda a fost Secretar de stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). A fost de asemenea și consilier prezidențial pentru educație și cercetare.

A candidat pe listele PDL pentru Parlamentului European. După votul din iunie 2009 a fost ales pe lista PDL pentru un mandat de 5 ani, membru al Parlamentului European.

În 2014, s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), pe lista căruia a candidat la alegerile europarlamentare. A reușit să câștige al doilea mandat de eurodeputat.

A fost exclus ulterior pe motiv că nu a susținut-o pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale.

În 2019 s-a înscris în PLUS, formațiunea lui Dacian Cioloș, de unde ulterior a demisionat.

Motivul invocat a fost alegerea sa ca decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate.

De asemenea, este răspunzător și pentru etica profesională, inclusiv de asigurarea originalității conținutului.

Replica lui Cristian Preda

Drept la replică

Gazeta dvs. a reluat de curând o știre din iunie, fără să mă caute și fără să ia în seamă precizările făcute atunci. Le reiau mai jos, cu speranța că le veți da publicității:

  1. Nu l-am admis și nu l-am îndrumat pe studentul a cărui teză a fost invalidată de CNATDCU.
  2. El a fost admis și îndrumat de către un coleg, T.S., pensionat când studentul avea teza gata.
  3. Am preluat, ca decan, îndrumarea pentru a organiza pre-susținerea și susținerea propriu-zisă.
  4. Teza a fost supusă, conform legii, înaintea ambelor susțineri, controlului privitor la plagiat.
  5. Gradul de similitudine identificat a fost de 4%. Am verificat pagină cu pagină și nicăieri nu apărea vreun fragment copiat. Softul a identificat în cele 4% doar expresii curente sau numele autorilor ori al articolelor și cărților citate corect. Am pus la dispoziția publicului textul și verificarea din UB.
  6. La susținere, am propus pentru teza respectivă cel mai slab calificativ acordat vreodată în școala noastră doctorală.
  7. Softul folosit la CNATDCU, mai performant și cu acces la teze recente, a identificat fragmente plagiate dintr-o teză de istorie.
  8. Am acceptat imediat verdictul CNATDCU și mi-am cerut scuze pentru situația creată.
  9. Am introdus numele doctorandului prins la furat în Registrul plagiatorilor din FSPUB.
  10. Studentul a contestat verdictul, fără a avea în vreo clipă susținerea mea.
  11. El nu a cerut să refacă teza, cum îi îngăduie legea, și nu va primi nici sprijinul meu, nici al vreunui alt coleg pentru o asemenea modificare.
  12. Am cerut UB, fără succes deocamdată, să achiziționeze softuri anti-plagiat care să îngăduie surprinderea fraudelor.
  13. Voi continua atât campania anti-plagiat, cât și denunțarea intervențiilor în viața universitară a plagiatorilor, indiferent dacă aceștia au sau nu relații cu SRI sau cu agenții acestui serviciu din universități.

Prof. Cristian Preda