Plafonarea tarifelor polițelor RCA, prelungită

Plafonarea tarifelor polițelor RCA, prelungită RCA./ Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele RCA până la 30 iunie, în contextul în care piața asigurărilor nu a dat semne de stabilizare în ultimul an, de când această măsură este în vigoare. Măsura face parte dintr-un pachet mai larg prin care social-democrații vor protejarea românilor. Printre acestea se numără plafonarea adaosului comercial la alimente, precum și compensarea la energie.

Polițe RCA. Guvernul Ciolacu prelungește plafonarea tarifelor cu încă trei luni

 Cu un an în urmă, Executivul a decis să plafoneze prețurile la RCA, stabilind tarifele de primă la nivelul practicat la data de 28 februarie 2023. Valabilitatea inițială propusă în acest sens era de 6 luni.

Ulterior, măsura a fost prelungită până la 31 martie 2024, fiind ajustată cu un procent maxim de 6,8%, pentru a ține cont de inflație. Aceste reglementări temporare au fost concepute pentru a asigura stabilitatea și accesibilitatea asigurărilor auto pentru toți conducătorii auto din România.

Veste așteptată de șoferi

Premierul României a anunțat că plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă trei luni. Șeful Executivului a precizat că măsura vine în sprijinul tuturor conducătorilor auto.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem acest risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă şi să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF-ul şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor", a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

Câte polițe RCA au fost încheiate în primele trei luni ale anului

În primele trei luni ale anului, au fost înregistrate peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat. Astfel, fiecare asigurător RCA a preluat în medie aproximativ 2600 de astfel de asigurați.

 „O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 (privind stabilirea tarifelor de primă maxime, n.r.), situaţie cu impact social şi economic. ”, se arată în nota de fundamentare a HG-ului.

În același timp, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA. Aceasta a fost propusă de ASF și susținută de parlamentarii PSD. Odată cu aceasta, conceptul de „RCA pe șofer” ar putea fi introdus. Proiectul ar putea aduce  modificări importante pentru șoferi, însă ar urma să contribuie și la reglarea pieței asigurărilor.

Polițe RCA

Sursa: Dreamstime.com

Plafonarea la adaosul comercial se menține până la finalul anului

La inițiativa parlamentarilor PSD, Camera Deputaților a votat pentru prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului. Această măsură, propusă încă din anul precedent de PSD, a fost adoptată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a descuraja creșterea speculativă a prețurilor. Potrivit estimărilor, în absența acestei măsuri, prețurile la alimentele vizate ar fi fost cu 20% mai mari.

Această hotărâre a fost luată în urma numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor. Măsura a contribuit semnificativ la stabilizarea prețurilor produselor alimentare. Totodată, aceasta a avut un impact pozitiv în ceea ce privește temperarea inflației.

Potrivit proiectului de lege adoptat, laptele de vacă, brânza telemea, ouăle de găină, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă, legumele și fructele proaspete, cartofii, zahărul alb s-au aflat pe lista produselor cu adaos limitat.

Această acțiune este considerată un mecanism de protecție socială, având scopul de a asigura stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate.

Factura la gaze

Sursa foto: Arhiva EVZ

Compensarea și plafonarea prețurilor la energie, prelungite

Actualul guvern propune prelungirea OUG privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie electrice. Astfel, se introduc noi plafoane mai reduse, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru companii.  Actul normativ referitor la aceste măsuri a fost pus în dezbatere publică.

Cei din PSD au propus ca toți utilizatorii care consumă până în 100 kWh/lună să plătească în continuare 0,68 lei/kWh, în timp ce prețul pentru persoanele cu un consum lunar de până în 255 kWh/lună rămâne la 0,80 lei/kWh.

Pentru consumatorii casnici cu un consum între 255 și 300 kWh/lună, prețul propus este de maxim 1,2 lei/kWh, în scădere față de 1,3 lei/kWh cât este în prezent. Pentru companii, PSD propune un preț maxim plafonat la 1 leu/kWh, în loc de 1,3 lei/kWh.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a transmis că intenționează să continue mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025.