Plafonarea tarifelor polițelor RCA. Ce s-a decis la Guvern

Șoferi. Sursa foto: Nile/ Pixabay

Guvernul a luat decizia în urmă cu puțin timp. Plafonarea tarifelor polițelor RCA va fi prelungită cu încă trei luni. Conform anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu, propunerea a venit din partea Autorității de Supraveghere Financiară.

Plafonarea tarifelor polițelor RCA, prelungită

Executivul a decis să prelungească plafonarea tarifelor polițelor RCA. Vestea era așteptată de toți șoferii din România.

Luăm azi o decizie importantă pentru milioane de proprietari de autoturisme. Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024. (…)Luăm această decizie la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară. Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a explicat premierul.

Schimbări pe piața auto

Părerea privind plafonarea prețurilor la RCA a venit din partea ASF. De altfel, discuțiile legate de această modificare au apărut încă din luna iulie. În perioada respectivă, premierul Marcel Ciolacu susținea cămăsura va fi oprită „în momentul în care piața va fi așezată”.

Șofer. Sursa foto: Pixabay

Totodată, șeful Guvernului anunța că ASF urma să discute cu asiguratorii despre această prelungire.

„După cum vedeţi, din semnalele dumneavoastră, încă lucrurile se discută. Normal că preşedintele ASF o să aibă întâlniri cu toţi asiguratorii şi să luăm măsurile cele mai bune. Repet, voi interveni mereu când va fi nevoie”, anunța primul ministru.

Plafonarea tarifelor urma să expire la finalul acestei luni. Astfel, decizia Executivului era necesară înainte de termenul limită.

Tarife RCA. Premierul a ținut cont de recomandările ASF

În discuțiile cu ASF, asiguratorii au precizat că prețurile au crescut în ultimele luni. Astfel, ideea de plafonare ar fi înțeleasă greșit. La ora actuală, tarife mari de asigurare achită tinerii de până în 30 de ani. Proprietarii de autoturisme cu domiciliul în Capitală plătesc peste 3.000 de lei, în timp ce șoferii din alte zone achită 2.000 de lei.

Totodată, prețurile se diferențiază și prin istoricul fiecărui conducător auto.