După ce proiectul afișat marțea trecută a fost retras pentru completări, în cursul zilei de luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat forma finală a acestui document.
În forma finală a proiectului, cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară au modificat plafonul tarifelor la polițele de asigurare a autoturismelor de tipul RCA.
Plafonul agreat acum, de ASF și de reprezentanții asiguratorilor, va fi cel existent la data de 28 februarie 2023, și nu martie 2022, când prețurile la polițele RCA erau mai mici cu procente cuprinse între 25 și 40 la sută.
Decizia pe care ASF vrea să o impună acum se referă la limitarea companiilor de asigurări de a majora prețul la polițele de asigurare.
De asemenea, intenția ASF este de a menține procentul de opt la sută, care reprezintă comisionul brokerilor, informează Gândul.
Proiectul ASF va fi aprobat în această săptămână
Proiectul va fi aprobat de Guvern, în cursul acestei săptămâni. Premierul Nicolae Ciucă a precizat, în urmă cu trei zile, că așteaptă de la ASF forma finală a proiectului, care trebuie dezbătut și ulterior aprobat de Guvernul României.
”Va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a comentat primul ministru Nicolae Ciucă.
De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a retras primul proiect, pentru a face mai multe analize cu privire la propunerile asiguratorilor.
”Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”, a declarat și purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
Criză iminentă în piața asigurărilor RCA
Firmele asiguratoare au anunțat în cursul săptămânii trecute că întreaga piață a polițelor RCA va avea de suferit dacă proiectul ar fi urmat să fie adoptat în prima formă publicată de ASF.
„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA, fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, se arată într-un comunicat de presă emis Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare.