Furnizorii de energie susțin că Ordonanța care plafonează prețurile la energie nu poate fi aplicată de la 1 ianuarie 2023. O prevedere din actul normativ îi va face pe unii români să plătească facturi mult mai mari.
Furnizorii de energie spun că Ordonanța de urgență care reglementează prețurile la curentul eletric nu poate fi aplicată de la 1 ianuarie. Actul normativ a fost adoptat de Parlament și în prezent se află la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Potrivit noul act normativ, românii care dețin în proprietate mai multe locuințe și automat mai multe locuri de consum vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie doar pentru una dintre ele. În cazul celorlalte proprietăți, curentul electric se va plăti la prețul pieței sau la cel stabilit în contract. Ei trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze că nu beneficiază de reducere la o altă adresă și să o trimită furnizorilor.
„Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a Ordonanței, adoptată de Parlament.
Facturi mai mari
Din cauza acestei prevederi, persoanele care stau în chirie, dar și cei care locuiesc în apartamente deținute de rude vor plăti facturi mai mari la curent. Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că aceste persoane ar trebui să treacă contractele cu furnizorii pe numele lor, dacă vor să beneficieze de prețurile plafonate.
Furnizorii de energie spun însă că ei nu pot verifica dacă declarațiile pe proprie răspundere sunt reale și solicită ca plafonarea să se aplice doar după ce acestea vor fi verificate de autoritățile competente.
Dacă se dorește ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie cer ca Ministerul Energiei și cel al Muncii să se oblige să recupereze sumele restante de la cei care au beneficiat nejustificat de plafonarea prețului, potrivit romaniatv.net.
Noile prețuri la energie
Potrivit actului mormativ prețul la energie va fi următorul:
0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale,
0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh,
1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh.