Plafonarea gândită de PSD a adus beneficii pentru toată lumea: consumatori, companiile din energie și stat

Plafonarea gândită de PSD a adus beneficii pentru toată lumea: consumatori, companiile din energie și stat Marcel Ciolacu. Sursa foto: facebook

Schema de plafonare a energiei, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu și prelungită până la 1 aprilie 2026, a împiedicat o explozie a prețurilor. Totodată, măsura susținută de PSD a dus la  reducerea inflației și le-a oferit consumatorilor casnici și economici predictibilitate privind sumele plătite. În plus, activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, iar acestea au înregistrat profituri importante.

Rezultatele schemei de plafonare susținute de PSD

Taxa de solidaritate pe care companiile o plătesc și care susține schema de plafonare nu a avut niciun efect negativ, înregistrându-se creșteri substanțiale ale profitului pentru companiile cu acționariat de stat sau cele private.

Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu; Sursa foto: Facebook

De asemenea, majorarea veniturilor s-a realizat atât la nivelul anului 2023, cât și în cazul companiilor care au anunțat rezultatele de pe primul trimestru din 2024.

Profituri mari pentru companii

În anul 2023, Hidroelectrica SA a înregistrat în 2023 un profit de 6,35 miliarde de lei, cu 44% mai mult față de 2022. În anul precedent, compania a reușit să atingă un profit de peste 4,3 miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Grupul Electrica, distribuitor și furnizor de energie, a înregistrat creșteri în acest sens.

Astfel, pe anul trecut, compania a avut o creștere de 11% a profitului net. Suma a ajuns la pragul de 620,4 milioane lei. Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari jucători din acest segment de piață. Potrivit raportului ANRE, furnizorul are o cotă totală de 16,61% și de 10,25% în regim concurențial.

Potrivit datelor raportate la Bursa de Valori București, Romgaz a înregistrat anul trecut un profit de 2,81 miliarde lei, în creştere cu 10,42% față de 2022. Mai mult, raportul trimestrial pentru intervalul ianuarie-martie 2024 arată că profitul net a ajuns la 1,25 miliarde de lei. Acesta a crescut cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Efectele măsurii introduse de PSD. Energia, industrie cu profituri uriașe

După măsurile introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cifrele din mediul privat au înregistrat creșteri importante. Conform datelor colectate de Termene.ro, care preia bilanțurile depuse de companii la Agenția Națională de AdministrareFiscală (ANAF), reiese că firmele din energie se află în fruntea topului celor mai mari profituri pe anul 2023.

De altfel, lider în clasament este Martin Oil Energy SRL, acționarul principal al Tinmar Energy SA, unul dintre cei mai mari traderi de energie din România, arată aceeași sursă. În anul precedent, compania a atins un profit de 417,8 milioane de lei.

energie, PSD

Sursa foto: Dreamstime.com

Pe locul doi se poziționează Tinmar Energy, al cărui obiect de activitate este comercializarea energiei electrice. Anul trecut, compania a ajuns la un profit de 311 milioane de lei.

În primul trimestru al acestui an, grupul grec PPC, care a achiziționat în octombrie 2023 operaţiunile Enel din România, a înregistrat un profit net de 86 de milioane de euro. Față de anul precedent, acesta a crescut  cu 68,6%. Potrivit oficialilor companiei, acest rezultat pozitiv se bazează pe adăugarea operațiunilor din țara noastră, precum și pe contribuția mai mare a activității de distribuție, după preluarea clienților Enel din România.