Piţurcă riscă puşcăria de mână cu Becali

Piţurcă riscă puşcăria de mână cu Becali

Cu două zile înaintea partidei România - Franţa, selecţionerul a fost acuzat de procurorii DNA că a făcut declaraţii false în cazul "Valiza".

Meciul România - Franţa, programat mâine-seară, la Constanţa, de la ora 21.45, în Grupa a 7-a din preliminariile Cupei Mondiale la fotbal, este prefaţat de probleme cu justiţia ale unora dintre fotbalişti, dar şi a antrenorului tricolorilor.

Selecţionerul naţionalei, Victor Piţurcă, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului în dosarul în care Gigi Becali este cercetat pentru cazul „Valiza de la Cluj“. Informaţia a fost confirmată ieri, pentru EVZ, de avocatul lui Becali, Cătălin Dancu, care a mai spus că lui Piţurcă i se vor aduce la cunoştinţă în mod oficial învinuirile după meciul România - Franţa, de mâine. „Pe 3 octombrie s-a început urmărirea penală împotriva lui Victor Piţurcă pentru favorizarea infractorului“, a declarat Cătălin Dancu pentru EVZ. Este implicată şi o avocată

Concret, selecţionerul este acuzat că l-ar fi ajutat pe Becali să scape de acuzaţiile procurorilor în dosarul „Valiza“. Piţurcă ar fi spus în faţa anchetatorilor că suma de 1,7 milioane de euro, care a fost găsită de procurori la apropiatul lui Becali, Teia Sponte, era destinată achiziţionării unui teren, şi nu jucătorilor de la „U“ Cluj, care ar fi trebuit să câştige meciul cu CFR Cluj. Iniţial, pe 25 septembrie, Victor Piţurcă a fost audiat ca martor în acest dosar. În aceeaşi cauză au mai fost acuzaţi oficial de favorizarea infractorului omul de afaceri clujean Radu Marino (persoana de la care Becali spune că ar fi vrut să cumpere un teren cu acei bani), precum şi avocata clujeană Alina Ciul (persoana care a autentificat antecontractul dintre Becali şi Marino). Acest document a mai fost semnat de Victor Piţurcă şi Radu Volcinschi (membru al PNG Cluj), ambii în calitate de martori.

Pe 9 mai, DNA a anunţat că s-a început urmărirea penală faţă de Gigi Becali (pentru dare de mită), Anton Doboş (pentru complicitate la luare de mită), Teia Sponte (persoană din anturajul lui Becali în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită) şi Traian Bendorfean (cunoştinţă a lui Doboş, cercetat pentru complicitate la luare de mită).

Potrivit DNA, în perioada 5-7 mai 2008, Becali le-ar fi oferit direct şi indirect suma de 1,7 milioane de euro lui Anton Doboş, preşedintele de atunci al clubului Universitatea Cluj, precum şi unor jucători ai acestei echipe, pentru ca, în ultima etapă a sezonului 2007- 2008, din data de 7 mai 2008, „şepcile roşii“ să facă tot ce este posibil pentru a obţine măcar un egal în meciul cu CFR Cluj. În aceste activităţi a fost angrenat şi Traian Bendorfean, arată DNA.

În data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat în Cluj-Napoca, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, care a fost pusă sub sechestru asigurator de procurori.

”Nu mă sunaţi acum cu d-astea, cu DNA-ul, că eu am meci. Vorbim după partida cu Franţa. În acest moment mă preocupă meciul cu francezii.” - Victor Piţurcă, antrenorul naţionalei „ANTRENAT“

Piţi a mai fost implicat în episoade stânjenitoare

În cazul lui Piţurcă, aceasta este consecinţa tristă a cârdăşiei selecţionerului cu persoane precum cele din clanul Becali. Fraţii Ioan şi Victor sunt anchetaţi de DNA în dosarul transferurilor dubioase de fotbalişti, de pe urma cărora au dispărut zeci de milioane de dolari. Vărul acestora, Gigi, a făcut adesea tapaj de faptul că el oferă bani, în diverse scopuri, altor formaţii din Liga I. La finalul sezonului trecut, patronul echipei Steaua a căzut în capcana DNA, după ce, în prealabil, oamenii trimişi de el cu banii pe la diverse meciuri de campionat reuşiseră să scape ca prin urechile acului de flagrant.

De-a lungul timpului, Piţurcă a mai fost implicat în episoade stânjenitoare. La începutul anilor ’80 a fost surprins în flagrant în timp ce practica jocuri de noroc pe sume enorme pentru acea vreme, fiind judecat şi condamnat la închisoare. De curând, pe internet a fost lansată o înregistrare video de la un cazinou din anul 2002, în care paznicii îl surprind pe Piţurcă în timp ce acesta pare să trişeze. Antrenorul n-a negat incidentul, dar susţine că, de fapt, a fost deranjat degeaba, deoarece n-ar fi apelat la mijloace necinstite. (Matei Udrea) CONSECINŢE Selecţionerul riscă până la cinci ani de închisoare Chiar dacă judecătorii îl vor găsi vinovat, Victor Piţurcă nu poate, potrivit legii, să primească o pedeapsă mai mare decât cea pe care o va primi cel pe care l-ar fi ajutat (Gigi Becali). Astfel, chiar dacă „favorizarea infractorului“ se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat, selecţionerul echipei naţionale nu va fi privat de libertate mai mult de 5 ani, pentru că în Codul Penal se arată că fapta de care este acuzat Becali - dare de mită - se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi cinci ani. (Cristi Ciupercă)

DEZINTERES

Constanţa s-a plictisit de echipa naţională Cel mai important meci de „acasă“ al echipei naţionale în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010, cel de mâine, cu Franţa, nu este privit cu prea mare interes la Constanţa, locul de disputare a întâlnirii. Eşecul cu Lituania şi victoria chinuită cu amatorii din Feroe i-au îndepărtat pe suporteri de echipa lui Victor Piţurcă. Debutanţii şi semidebutanţii din lotul României au toate motivele să se simtă în oraşul de la malul mării ca înaintea unui banal meci de campionat, cu Farul. Piţurcă pare însă foarte mulţumit de liniştea desăvârşită în care pregăteşte meciul cu reprezentativa „cocoşului galic“. Selecţionerul a programat dimineaţă un antrenament, iar după-amiaza a fost dedicată studierii casetelor cu ultimele jocuri ale Franţei. „Les bleus“ ajung azi în România şi vor fi cazaţi în staţiunea Eforie Nord. „Decât să văd naţionala, mai bine mă duc la judeţ“ Ieri-dimineaţă, la stadionul „Farul“, atmosfera era liniştită. Câţiva bişniţari încercau fără succes să vândă câteva bilete la preţuri de trei ori mai mari decât cele oficiale, asta în timp ce la ghişeele stadionului se mai găseau încă tichete la tribuna a doua. Ca o comparaţie, acum un an, la meciul România - Olanda, biletele s-au vândut într-o jumătate de oră. Nici vânzătorii de fulare şi suveniruri cu însemnele naţionalei nu prea aveau muşterii: „Faţă de ce era pe capul nostru la meciul cu Olanda, acum bate vântul pe aici. Atunci venea lumea să-i vadă pe jucători măcar din autocar. Acum nu mai interesează pe nimeni“, se văicărea unul dintre comercianţi.

Nici la hotelul unde stau tricolorii, oamenii care lucrează la întreţinerea stabilimentului nu sunt impresionaţi de oaspeţii pe care-i găzduiesc. „Mai bine mă duc la judeţ decât să dau 90 de lei pe un bilet la meciul României. Nu mai e interes pentru că lumea se gândeşte că oricum pierd. La cum au jucat în primele meciuri, ce aşteptări să avem? Dacă nu câştigă nici acum cu Franţa, Constanţa să nu mai audă de ei!“, spune unul dintre zidarii care refac o latură a Hotelului Rex.

Nici organizarea nu pare punctul forte al constănţenilor. După antrenamentul de dimineaţă al echipei naţionale, porţile stadionului „Farul“ s-au deschis larg şi orice trecător putea să intre nestingherit pe gazonul unde mâine vor juca vedete ca Mutu, Chivu, Henry sau Vieira. (Mihai Voinea, Cristian Delcea)

Ne puteți urmări și pe Google News