Piti, 7 dintr-o lovitura

Selectionerul nationalei tricolore de fotbal trebuie sa urmareasca adversarii de la Europene si inamicii din preliminariile Mondialelor.

Conducerea nationalei de fotbal a Romaniei, in frunte cu selectionerul Victor Piturca (al carui contract s-a prelungit, automat, cu doi ani in urma calificarii la Euro), va avea de monitorizat, in primele sase luni ale acestui an, o puzderie de adversari. 2008 este un an cu doua repere importante pentru tricolori. In prima parte, nationala se va concentra asupra turneului final al Campionatului European. Dupa competitia organizata in luna iunie de Austria si Elvetia, urmeaza startul intr-o noua campanie de calificare, cea pentru Campionatul Mondial din 2010.

Cele trei formatii cu care Mutu si compania se vor duela in Grupa C de la Euro 2008 vor sustine in total, pana pe 9 iunie, data primei etape din aceasta serie, nu mai putin de 13 partide de verificare. Olanda are programate cinci jocuri amicale, iar Italia si Franta cate patru. Romania sta cel mai prost, cu doar doua jocuri.

In ceea ce priveste adversarele tricolorilor din preliminariile Mondialului organizat de Africa de Sud (Franta, Serbia, Austria, Lituania, Insulele Feroe), Franta este formatia care si-a ocupat toate datele libere din agenda acestui an. Pe langa cele patru meciuri-test dinainte de Campionatul European, reprezentativa din Hexagon va mai sustine alte doua amicale. Pana acum, Austria si-a „acontat” jocuri de verificare doar in perioada dinaintea competitiei pe care o organizeaza impreuna cu Elvetia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serbia, una dintre principalele contracandidate ale tricolorilor la calificare, are programat, pana in momentul de fata, un singur amical, cu Germania, in deplasare. In aceeasi situatie se afla si Insulele Feroe, „pescarii” figurand in scripte cu un test impotriva Islandei.

PARALELA

Cum se pregatesc adversarii de la Euro

6 februarie Croatia - Olanda Italia - Portugalia (in Elvetia) Spania - Franta

26 martie Austria - Olanda Spania - Italia Franta - Anglia

24 mai Olanda - Ucraina

28 mai Italia - Ungaria (in Belgia) Belgia - Franta

29 mai Olanda - Danemarca

31 mai Belgia - Italia Franta - Ungaria (in Belgia)

1 iunie Olanda - Tara Galilor

Cum se pregatesc tricolorii pentru Euro 6 februarie

Israel - Romania

26 martie Romania - Rusia

STRATEGIE

Prospetimea, preferata meciurilor tari

Romania a avut de doua ori ghinion la tragerea la sorti a grupelor pentru Euro 2008 si CM 2010. Daca nu am fi picat in aceeasi serie cu Franta, tricolorii ar fi disputat un amical cu „cocosii” in acest an. De asemenea, am ratat de doua ori un amical cu campioana mondiala, Italia. Prima oara, la inceputul anului trecut, din pricina evenimentelor tragice din Peninsula, cand la un meci de campionat dintre Palermo si Catania a fost ucis un politist. O reprogramare a acelei partide a devenit imposibila, din cauza faptului ca „macaronarii” ne vor fi adversari la turneul final din Austria si Elvetia.

Federalii n-au reusit sa „aconteze” decat doi adversari (de talie „medie” - Israel si Rusia) pentru tricolori si deoarece Victor Piturca a refuzat sa mai dispute meciuri de pregatire in imediata apropiere a Europenelor, de teama unor accidentari.

Spre deosebire de Italia, Olanda sau Franta, echipele cu care ne vom duela in aceasta vara fierbinte, nucleul de jucatori pe care se poate bizui selectionerul este extrem de limitat si de fragil. Mutu duce singur in spate Fiorentina, Chivu are meciuri multe si grele cu Inter, Lobont trebuie sa faca minuni la Dinamo, din spatele unei aparari schioape. Pilonii nationalei vor fi, asadar, extrem de solicitati, asa ca antrenorul s-a gandit sa-i menajeze.

De asemenea, „Piti” a spus in nenumarate randuri ca daca Romania poate pune probleme la Euro, o poate face doar datorita prospetimii fizice superioare adversarilor. Asa au fost evitate oboseala, dar si testele cu echipe serioase, care sa ne spuna unde ne aflam cu adevarat.