Teatrul Mignon îşi deschide porţile spectatorilor astăzi, de la ora 20.00, cu spectacolul cu piesa „Pisica neagră”.
Publicata la 19 august, 1843 „Pisica neagră" este un studiu al psihologiei vinovăţiei şi totodată una dintre cele mai întunecate povestiri ale lui Edgar Allan Poe, publicată la 19 august 1843.
O poveste scurtă de câteva pagini scrisă la persoana întâi, sub forma unei confesiuni, „Pisica neagră” poartă amprenta celebrului stil macabru al lui Poe. În doar câteva pagini, scriitorul ilustrează perfect psihologia vinovatului. Personajul principal încearcă să-şi ascundă crimele, crezându-se invulnerabil, pentru ca în final să cedeze şi să se demaşte. Ajunge să se căsătorească cu o femeie care îi împărtăşea pasiunea şi împreună cresc o mulţime de animale de toate soiurile. Printre acestea şi o pisică mare, neagră, pe nume Pluto. Bărbatul, devenit alcoolic, distruge astfel sentimentele de iubire atât cu animalele, cât şi pentru soţia sa pe care o omoară, după ce se întoarce furios din escapadele sale bahice. Simbol al vrăjitorie şi magiei negre, pisica este cea care ajunge în centrul mustrărilor de conştiinţă ale naratorului, ea fiind şi cea care-i demască fapta în final.
Siguranţa de sine pe care o are personajul în momentul în care poliţiştii vin să investigheze crima este uimitoare. El ajunge să-i ducă pe poliţiştii în pivniţa unde ascunsese corpul femeii, dorinţa lui cea mai mare fiind să le arate cât de rezistenţi sunt pereţii casei. Bate cu pumnul în zidul unde era ascuns corpul soţiei, iar spre disperarea naratorului, cât şi spre surprinderea poliţiştilor se aude un fel de suspin. Pisica neagră fusese zidită de vie în mormântul soţiei. Astfel ultimele cuvinte ale naratorului sunt: „Au zidit toţi monştrii într-un mormânt”.
Adaptarea şi interpretarea aparţin lui Alexander Baxter, un promiţător mim, actor şi regizor din Chile, care a elaborat şi scris cu succes piese ce tratează în mod direct legătura dintre artă şi nebunie. Interesant este că spectacolul se joacă în limba spaniolă cu supratitrare.