Președinta Comisiei Europene acuză China că se află în spatele unui val de atacuri cibernetice asupra spitalelor europene în timpul pandemiei, un act agresiv pe care UE nu îl va tolera.
Ursula vor der Leyen a adus aceste acuzații grave la finalul summit-ului China-UE, de luni, 22 iunie, cu ocazia căruia ea și Charles Michel, președintele Consiliului European, au purtat discuții prin videoconferință cu șeful statului chinez, Xi Jinping, și cu șeful guvernului de la Beijing, Li Keqiang.
„Am asistat la atacuri cibernetice asupra unor spitale și centre de calcul” folosite la combaterea COVID-19, a spusșefa executivului european.
Ea i-a prevenit pe liderii chinezi că asemenea atacuri, adăugate la campaniile de dezinformare duse de China la adresa Europei „nu pot fi tolerate”.
Cu câteva zile în urmă, presa a relatat despre atacuri cibernetice asupra unor instituții australiene și asupra guvernului de la Canberra.
„Un actor public cu capacități importante” a atacat „furnizori de servicii esențiale și operatori de infrastructuri indispensabile”, anunța premierul australian Scott Morrison la sfârșitul săptămânii trecute.
La începutul lunii iunie, mai multe state NATO au dat publicității o declarație în care condamnau „atacurile cibernetice destabilizatoare care îi vizează pe cei a căror muncă este de o importanță crucială pentru răspunsul dat pandemiei, mai ales serviciile de îngrijire a sănătății, spitalele și institutele de cercetare”.
Această declarație a urmat unui comunicat redactat în luna aprilie de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, care vorbea despre „activități cibernetice dușmănoase” - mai ales campanii de phishing și de distribuire de viruși - înregistrate în întregul sector sanitar european.
Însă, nici Comisia, nici NATO, nu au identificat victimele sau autorii atacurilor la momentul faptelor, scrie Euractiv.
Cu o săptămână înainte de comunicatul lui Borrell, ziariștii de la Euractiv din Praga au semnalat că instituțiile cehe au înregistrat și ele atacuri și că Autoritatea națională pentru securitate cibernetică și informații (NUKIB) a lansat un avertisment.
Presa cehă a acuzat că Rusia ar fi fost în spatele atacurilor, însă Moscova a calificat alegațiile ca fiind false.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat și el că oricine se dedă la asemenea activități infracționale „se expune la consecințe”, fără a face totuși nominalizări.
În martie, „hackeri de elită” au încercat să se infiltreze în serverele Organizației Mondiale a Sănătății și, potrivit Bloomberg, spitalele AP-HP de la Paris au fost și ele vizate de atacuri cibernetice în această lună.
În afara acuzațiilor privind atacurile cibernetice, Ursula von der Leyen a arătat cu degetul și spre campania de dezinformare dusă de China împotriva Europei, în cursul pandemiei.
„Uniunea Europeană lucrează activ la demantelarea dezinformării. În acest mod, ea poate ajunge până la sursă și să-și facă o idee despre proveniența acestor informații”, a explicat șefa executivului, adăugând că asemenea acțiuni înveninează relațiile UE-China.
La jumătatea lui iunie, Comisia a acuzat China de răspândire de informații false legate de pandemia din Europa, într-un comunicat intitulat „Lupta împotriva dezinformării privind COVID-19”.
„Actori străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au angajat în operațiuni de influență țintite și în campanii de dezinformare legate de pandemia de coronavirus în Europa și în lume.”
Acestea ar avea ca scop „să învenineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea socială și să le amelioreze propria imagine în contextul COVID-19”, mai arăta documentul.