În zona Golfului Aden din apropierea coastelor Somaliei pirateria a devenit un fenomen care a luat proporţii îngrijorătoare.
La această oră, 16 marinari români sunt răpiţi în Somalia, dintre care cinci au fost capturaţi în data de 12 aprilie, la bordul unui remorcher italian care venea din Japonia. Aceste acţiuni se petrec chiar pe culoarul de securitate din golf, sub nasul navelor de război care trebuie să asigure securitatea în zonă.
Directorul firmei de crewing Kru Maritime din Constanţa, Cornel Panchici, este cel care i-a trimis în voiaj pe toţi cei 11 membri ai echipajului navei Victoria, care au fost capturaţi, marţi seara, de piraţii somalezi. El este primul care deplânge amploarea fenomenului din Golful Aden. „Aceşti terorişti nu atacă navele şi nu iau ostatici oamenii ca să le facă rău, asta s-a dovedit şi în toate acţiunile precedente. O fac pentru bani. Este o afacere care ia proporţii şi, din păcate, nu se face nimic acolo de către forurile mult mai înalte care ar trebui să facă ceva”, spune Panchici.
Familiile, îngrijorate în aşteptarea veştilor
După ce armatorul navei Victoria l-a anunţat despre răpire, Cornel Panchici a sunat imediat la familiile celor 11 marinari - opt din Constanţa şi ceilalţi trei din Galaţi, Dâmboviţa şi Prahova - pentru a le linişti. „Oamenii nu vor păţi absolut nimic, sunt în siguranţă şi vor plăti recompensa care va fi cerută de către piraţi”, a dat asigurări directorul firmei de crewing.
Cu excepţia comandantului, care, după capturare, a apucat să sune armatorul, respectiv firma germană „Intersee Schiffaahrt”, ceilalţi membri ai echipajului nu au mai putut comunica în ţară. Familiile au aflat că nava a fost ocupată de opt piraţi, care au dirijat-o apoi spre coastele Somaliei.
Cea mai îngrijorată este Elena Sarchizian, pentru că şi fiica şi soţul ei sunt împreună pe navă. Soţul este ofiţer şef mecanic, iar fiica, Roxana, este ofiţer punte. „Amândoi iubesc marinăria. Nu am dormit toată noaptea, mi-e frică pentru fată, sper să nu i se întâmple ceva. Are roaming, dar ni s-a spus să nu sunăm, ca să nu creem neplăceri”, spune femeia.
„Asta au vrut, asta au făcut”
Georgiana Chivescu, soţia unui marinar din Dâmboviţa, ne spune prin telefon că, deşi a aflat că soţul ei este sănătos, aşteaptă cu sufletul la gură noi veşti. „Piraţii s-au urcat într-adevăr la bordul navei, dar nimeni nu a fost rănit. Soţul meu este sănătos, este bine, cum poate să fie cu arma lângă el?”, spune femeia, cu glas tremurat.
Veronica Curcă, soţia bucătarului, încearcă să-şi facă singură curaj. Ştie demult că meseria de marinar e plină de riscuri. Ne spune că pe traseul spre India, unde urmau să încarce 10.000 de tone de orez, nava a trecut „cu teamă” prin golful Aden, dar l-au traversat cu bine. Norocul nu a fost de partea lor însă la întoarcerea spre Arabia Saudită. „Asta e situaţia, soţul meu navighează de peste 30 de ani. Băiatul abia a terminat, este cadet şi e plecat pe mare tot la aceeaşi companie. Asta au vrut, asta au făcut”, spune resemnată femeia.
Soţia căpitanului aşteaptă implicarea MAE Căpitanul vasului Victoria, Traian Mihai, este originar din Câmpina. Aici este soţia sa, care a aflat vestea marţi seara, de la reprezentantul firmei de recrutare a marinarilor din Constanţa, care i-a intermediat contractul de muncă cu un armator german. „Am văzut la televizor că somalezii au atacat un vas în Golful Aden, apoi am primit telefonul de la firma prin care soţul meu şi-a găsit de muncă. Avem două fetiţe, care au început să plângă şi am făcut tot posiilul să le calmez”, povesteşte Daniela Mihai, soţia marinarului răpit.
Ea spune că ultima convorbire pe care aceasta a avut-o cu căpitanul vasului sechestrat a fost pe data de 1 mai. „Plecase spre India şi era fericit că a scăpat de golful acela blestemat. Iată că la întoarcere nu a mai avut acelaşi noroc. Trebuia să ajungă în Arabia Saudită, dar am înţeles că vasul sechestrat, cu tot cu echipajul, se îndreaptă spre Somalia”, spune soţia căpitanului.
„Mi-e frică pentru sănătatea lui, deoarece urmează un tratament cardiac. Până acum nu s-a mai aflat într-o asemenea situaţie”, spune Daniela Mihai. Aceasta nu a fost contactată până acum de niciun reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe şi speră ca statul român să se implice în eliberarea ostaticilor.