Evenimentul Zilei > International > Pionul otrăvit. Insulele Kurile, cadoul Rusiei către China?
Pionul otrăvit. Insulele Kurile, cadoul Rusiei către China?

Pionul otrăvit. Insulele Kurile, cadoul Rusiei către China?

Tensiunile persistă. Vizita premierului Rusiei, Mihail Mișustin, în Insulele Kurile a provocat proteste violente ale japonezilor. Acum, s-ar putea întâmpla ca Moscova să cheme Beijingul să dezvolte Insulele Kurile.

O astfel de invitație ar deveni un mare cadou al Rusiei pentru China, scrie publicația chineză Baijiahao, preluată de Politros.

Conform publicației, Japonia continuă încercările de a pune stăpânire pe cele patru insule ruse ale arhipelagului Kurilelor. Japonezii consideră aceste teritorii drept „teritoriile lor nordice”, deși, conform dreptului internațional, ele aparțin Rusiei. Este de la sine înțeles că Federația Rusă nici măcar nu intenționează să ia în considerare posibilitatea predării insulelor sale Țării Soarelui Răsare, scrie vestidinrusia.ro.

Nu de mult, șeful Guvernului rus, Mihail Mișustin, a vizitat Insulele Kurile, scrie Baijiahao. Premierul a fost pe insula Iturup, vizita lui desfășurându-se în contextul propunerii Moscovei de a dezvolta Kurilele împrună cu Japonia. Partea rusă a propus autorităților de la Tokyo să creeze în regiune o zonă economică specială și să intensifice împreună dezvoltarea insulelor. După cum a menționat publicația chineză, bunăvoința Moscovei a fost percepută de japonezi ca o înjosire publică a Tokyo.

„Partea niponă și-a exprimat nemulțumirea față de abordareaa rusă, iar deplasarea lui Mihail Mișustin pe Iturup a provocat proteste vehemente din partea Japoniei”, scrie Baijihao.

China susține fără echivoc Rusia

Publicația chineză a subliniat că, în chestiunea Kurilelor și a dezvoltării lor, China susține fără echivoc Federația Rusia. MAE chinez a menționat că țările interesesate de parteneriat trebuie să se respecte una pe cealaltă, și, în egală măsură, să țină cont de rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

Baijiahao a menționat, totodată, ca în ultimii ani, autoritățile nipone încearcă tot timpul să provoace China pe chestiuni teritoriale. Japonezii au încercat să alunge China din arthipelagul Senkaku (subiect de dispută teritorială între Japonia, Taiwan și China). Apoi, după ce a suferit un eșec, Tokyo s-a reorientat spre tema Insulelor Kurile.

„Rusia nu va purta negocieri cu nici o țară problema teritoriilor ruse. Ceea ce înseeamnă că diplomația nu va ajuta Japonia să intre în posesia acestor insule”, consideră publicația.

Aceeași sursă este de părere că după eșecul negocierilor cu Japonia, Rusia va continua să dezvolte ideea zonei economice speciale în arhipelagul Kurilelor. Numai că în locul companiilor nipone, Moscova le va invita pe cele chineze. Japonia se va infuria din nou, deoarece Tokyo a eșuat atât cu Senkaku, cât și cu Insulele Kurile. Ar fi marele cadou kuril al Rusiei pentru China, crede Baijiahao.