Evenimentul Zilei > Social > PINTEA face PRECIZĂRI privind REŢINEREA medicilor REZIDENŢI în ROMÂNIA
PINTEA face PRECIZĂRI privind REŢINEREA medicilor REZIDENŢI în ROMÂNIA

PINTEA face PRECIZĂRI privind REŢINEREA medicilor REZIDENŢI în ROMÂNIA

Sorina Pintea a declarat, marţi seară, că nu s-a discutat niciodată concret şi nu există un plan pentru reţinerea rezidenţilor în ţară, dar afirmă că au existat discuţii pe această temă în momentul în care a solicitat suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat.

„Există discuţii, şi este normal să existe, astfel încât să putem ţine medicii în ţară pentru că statul investeşte în pregătirea lor. Nu a fost niciodată discutat concret acest aspect. Se discută mai multe aspecte, mai multe măsuri, dar cred că este şi normal pentru că noi pregătim medici pentru România în primul rând, dar nu s-a pus nicio clipă concret această problemă”, a declarat, marţi seară, la B1 TV, ministrul Sănătăţii.

Pintea a explicat că discuţiile au avut loc în contextul în care a solicitat suplimentarea numărului de locuri pentru Rezidenţiat.

„Discuţiile au avut loc în contextul în care am cerut, în calitate de ministru al Sănătăţii, suplimentarea locurilor la Rezidenţiat la anul acesta. Cu siguranţă este vorba despre un complex de măsuri pe care statul român deja le ia: pregătim mai mulţi rezidenţi, investim în spitale pentru a crea infrastructura necesară şi pregăririi şi muncii lor ulterioare. E un complex de măsuri, dar repet, nu s-a pus concret această măsură niciodată”, a mai spus Pintea.

Sorina Pintea a precizat că nu a fost ”o discuţie apmplă” pe acest subiect, dar România duce lipsă de forţă de muncă.

„Nu a fost niocdată o discuţie amplă pe această temă, dar există un adevăr: în România dorim să construim spitale, dorim să construim autostrăzi, dar nu avem forţă de muncă suficientă. Pur şi simplu se aplică un plan de măsuri ca să atragem oamenii să vină acasă”, a mai spus ministrul Sămătăţii.

Pintea a declarat că mulţi medici doresc să revină în România, dar că nu toate posturile sunt dorite, spitalele mici fiind evitate, deşi salariile sunt aceleaşi.

Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că se ia în calcul încheierea unui act adiţional la contractele de muncă ale medicilor rezidenţi, astfel încât aceştia să rămână un anumit număr de ani în ţară, după finalizarea studiilor.

„Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii direct, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a declarat Sorina Pintea.