Pilula contraceptivă, împreună cu alte medicamente hormonale folosite pentru controlul nașterii și tratarea afecțiunilor precum endometrioza, poate crește riscul apariției unor tumori cerebrale rare, de obicei benigne, conform cercetătorilor. Acest risc crescut este identificat la milioane de femei din întreaga lume care se bazează pe aceste medicamente.
Pilula contraceptivă și riscul ascuns al acesteia
Conform publicației The Guardian, cercetătorii au constatat că utilizarea pe termen lung a unor medicamente progestogene, inclusiv pilula contraceptivă, a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom, tumori care se dezvoltă în mod obișnuit în țesuturile din jurul creierului și care sunt de obicei necanceroase.
Cu toate acestea, deși riscul de meningiom a fost mai mare în rândul femeilor care au utilizat aceste medicamente timp de mai mult de un an, un expert de renume a subliniat că această descoperire nu ar trebui să îngrijoreze femeile care au utilizat sau utilizează în prezent aceste medicamente, deoarece riscul absolut rămâne "extrem de mic".
Opt forme de hormon, investigate de oamenii de știință
Progestogenii sunt substanțe chimice similare cu hormonul natural progesteron. Aceștia sunt utilizați în diverse scopuri medicale, inclusiv în contracepție, tratamentul afecțiunilor ginecologice precum endometrioza și sindromul ovarelor polichistice, precum și în terapia de substituție hormonală administrată în timpul menopauzei.
Este deja cunoscut faptul că progestogenii în doze mari pot crește riscul de meningiom. Însă, conform celui mai recent studiu publicat în revista BMJ, cercetătorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Franța au analizat opt forme comune de hormoni utilizate frecvent.
Meningioamele, în general, nu sunt canceroase și se dezvoltă lent. Cu toate acestea, deoarece pot exercita presiune asupra creierului, acestea pot necesita intervenție chirurgicală pentru îndepărtare. Chiar dacă tumorile rareori pun viața în pericol, intervenția chirurgicală implică riscuri, mai ales pentru structurile cerebrale învecinate, care pot fi afectate în timpul operației.
Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă
Prin utilizarea datelor din sistemul național de sănătate din Franța, cercetătorii au identificat un grup de 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene între anii 2009 și 2018. Comparând fiecare caz cu cinci persoane de control sănătoase, corespunzătoare, cercetătorii au constatat că utilizarea prelungită - adică mai mult de 12 luni - a trei tipuri de progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care a necesitat intervenție chirurgicală.
Două pilule orale, medrogestone și promegestone, au fost asociate cu un risc de 4,1 și, respectiv, 2,7 ori mai mare de meningiom; în timp ce acetatul de medroxiprogesteron, o injecție contraceptivă comercializată sub numele de Depo-Provera, a fost asociat cu un risc de 5,6 ori mai mare. Deoarece studiul este de natură observațională, nu poate dovedi că hormonii cauzează apariția tumorilor. Nu s-a constatat niciun risc excesiv asociat cu progesteronul, dydrogesteronul sau cu sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.
Pe baza registrului de date privind cancerul din Marea Britanie, se estimează că aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani vor dezvolta un meningiom până la vârsta de 80 de ani. Dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an crește riscul de aproximativ cinci ori, așa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar crește la 20 din fiecare mie.