Randament record la Pilonul II. Câți bani au românii în conturi, miza e de miliarde

Sursa foto: Blvdone | Dreamstime.com

În anul 2023, economiile românilor în Pilonul II au cunoscut o creștere semnificativă în comparație cu anii anteriori. Cele șapte fonduri de pensii, la care contribuie peste opt milioane de salariați, au înregistrat o performanță istorică.

Pilonul II a înregistrat un randament mediu de 17,9%, depășind cu peste zece puncte procentuale rata inflației. Prin urmare, românii au acumulat în conturi aproape 18% mai mult decât au contribuit inițial.

Această performanță notabilă se explică prin investițiile în titluri de stat și creșterea semnificativă a Bursei de Valori București.

Câți bani au acumulat unii români în Pilonul II

De-a lungul perioadei de activitate, între 2008-2023, Pilonul II a avut un randament mediu anual de 7,82%. Asta comparativ cu o inflație medie anuală de 4,35%.

Românii care au avut contribuții constante au acumulat în medie 33.000 de lei. În ultimii patru ani, valoarea contului lor s-a dublat. Aproximativ 30% din această sumă provine din câștigurile generate de investițiile realizate de administratorii de fonduri.

Potrivit informațiilor furnizate de Asociația pentru pensiile administrate privat, românii au acumulat peste 25 de miliarde de euro în conturile personale ale Pilonului II.

Pilonul II de pensii private. Sursa foto: Pixabay

Câștigurile nete obținute din fondurile de pensii administrate privat

În anul precedent, prețurile titlurilor de stat au cunoscut o redresare, compensând declinul din 2022, datorită reducerii inflației și dobânzilor.

Indicii BVB, unde fondurile de pensii din Pilonul II reprezintă cei mai importanți investitori instituționali, au evidențiat creșteri semnificative, depășind 30%.

Din punct de vedere financiar, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat un profit total net, după deducerea tuturor comisioanelor, în valoare de 36,9 miliarde de lei (7,4 miliarde de euro). Această sumă reprezintă un surplus față de contribuțiile gestionate, exclusiv în favoarea contributorilor.

A crescut contribuția la Pilonul II

În ciuda performanțelor notabile de la Pilonul II, anul acesta românii vor aduce o contribuție mai substanțială la acest fond. Procentul se va majora de la 3,75% la 4,75% din venitul nostru brut.

Contribuția medie lunară va înregistra o creștere de 80 de lei, trecând de la 270 la 350 de lei.

Pensie privată. Sursa foto: Arhiva EVZ

În paralel, începând cu 1 ianuarie 2024, regimul fiscal aplicat plăților efectuate de fondurile de pensii private către beneficiari (participanți și moștenitori) a cunoscut îmbunătățiri.

Dacă, până la finalul anului 2023, baza de impozitare cuprindea întreaga sumă plătită de către fondurile de pensii private către beneficiari, de la 1 ianuarie 2024, baza de impozitare se restrânge doar la câștigul obținut prin investiții din partea fondurilor de pensii.

Randamentul anului 2023 la Pilonul II confirmă o dată în plus formula câștigătoare pe termen mediu și lung pe care o oferă fondurile de pensii private. Chiar dacă pe termen scurt pot să apară și evoluții negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioară a piețelor face ca tendința pozitivă pe termen lung să se păstreze.

Este o invitație la calm și încredere în momentele în care piețele nu oferă, temporar, randamentele scontate”, a precizat Radu Crăciun, președintele APAPR, potrivit bankingnews.ro.