Suma plătită pentru Pilonul II este inclusă în contribuția la asigurările sociale (CAS) datorată sistemului public de pensii, iar de anul acesta contribuția a crescut cu un punct procentual.
Din 2024, angajații vor contribui cu încă 1% la Pilonul II, reprezentând astfel 4,75% din salariu. Aceasta este suma destinată pensiei obligatorii administrate privat.
Această modificare înseamnă că contribuția la Pilonul I, adică la pensia de stat, va fi mai mică, respectiv de 20,25%.
Cum pot afla românii câți bani au în Pilonul II de pensii
Cu noua contribuție de 4,75%, într-un an se adună cu 600 de lei mai mult, ajungându-se la un total de 2.850 lei.
Peste opt milioane de români contribuie la acest Pilon II și conform regulilor, fondurile acumulate pot fi retrase doar la pensionare.
Pentru a verifica suma acumulată în Pilonul II, se poate accesa platforma administratorului, iar cei care nu cunosc administratorul pot verifica aceste informații pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.
În cazul din urmă, trebuie să furnizați numele, prenumele și CNP-ul dumneavoastră, iar în urma acestei introduceri, veți primi imediat răspunsul.
Pe pagina web a Asociației Administratorilor de Fonduri, puteți alege unul dintre cei șapte administratori al pensiei private de la Pilonul II.
În cazul în care nu aveți un cont, va trebui să reintroduceți datele personale, urmând să primiți pe e-mail informațiile de autentificare, după care veți putea verifica suma economisită.
Sumele economisite la pensia privată
Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, conturile de pensii private obligatorii ale românilor totalizează aproximativ 127 de miliarde de lei.
Anul trecut, fiecare salariat a acumulat lunar în medie aproximativ 270 de lei în Pilonul II.
Se estimează că nivelul contribuției lunare va depăși anul acesta 350 de lei pe lună.
Sumele din Pilonul II, reinvestite
Fondurile din Pilonul II sunt majoritar investite în instrumente cu un nivel redus de risc, cum ar fi titlurile de stat, însă și în acțiuni.
În 2022, administratorii au raportat cele mai bune randamente din ultimul deceniu, ceea ce a reprezentat o revenire după un an dificil, 2021, caracterizat de pierderi.