Pilaf cremos cu ciuperci. Îl poți pregăti în acest post

Pilaf. Sursa foto: Pixabay

A început postul Crăciunului, una dintre cele mai așteptate sărbători din an. În această perioadă, credincioșii includ în alimentație doar produse care nu conțin proteina animală. Cu toate că pare dificil să eviți carnea și lactatele, bucătăria românească are numeroase preparate delicioase de post. Această rețetă de pilaf cu ciuperci se prepară rapid și va fi pe placul tuturor membrilor familiei.

Pilaf cremos cu ciuperci

Pentru a obține un preparat cremos, orezul ales trebuie să aibă bobul rotund. Dacă îl preferi pe cel cu bobul lung sau basmati, pilaful va avea un aspect ușor diferit de cel tradițional. Înainte de a fi pus la fiert, orezul se spală în câteva ape și se elimină eventualele impurități.

Ingrediente:

  • 2 căni de orez
  • 6 căni de apă
  • 2 cepe mari
  • 6-8 ciuperci mari
  • un morcov
  • pătrunjel verde
  • o lingură de ulei
  • sare
  • piper

Cum îl prepari

Orezul se spală sub jetul de apă și se pune la scurs într-o sită deasă. Între timp, ceapa și morcovul se curăță și se toacă mărunt sau se dau prin răzătoare. Legumele se pun la călit în uleiul de floarea soarelui și două linguri de apă.

De asemenea, ciupercile se spală și se îndepărtează capătul tulpinii și se taie mărunt.

Când ceapa devine sticloasă, ciupercile se adaugă în oală și se mai lasă la călit timp de 3-5 minute.

Pilaf cu ciuperci

Dacă ciupercile s-au înmuiat, orezul și apa pot fi adăugate peste legume. Oala se acoperă cu un capac și se lasă totul la foc mic. Pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă spre finalul procesului de gătire împreună cu sarea și piperul.

Pilaf. Sursa foto: Pixabay

După 10-12 minute se amestecă astfel încât orezul să nu de lipească de oală. Pentru un plus se gust, se poate adăuga suc de roșii dau o lingură de bulion.

După o jumătate de oră, oala se ia de pe foc și se lasă acoperită până când orezul absoarbe tot lichidul. Acest preparat se poate servi cu murături sau salată de varză.