Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 2 februarie 2021, 06:00
Pretextul filmului este un obicei local din State. El se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 2 februarie, in localitatea Punxsutawney, din Pennsylvania şi işi are originile în secolul XVIII cand coloniştii germani au sosit aici. Odata cu ei au adus şi sărbătoarea Întâmpinarii Domnului, pe stil protestant, pe care o sărbătorim şi noi românii, tot astăzi. Traditia germana spune ca daca soarele apare în aceasta zi şi ariciul işi va vedea umbra, înseamna că vor mai urma încă şase săptămâni de iarnă. Dacă ariciul nu-şi va vedea umbra, inseamna că primăvara va veni devreme.
Nemţii şi olandezii stabiliţi in Pennsylvania au continuat aceasta tradiţie folosind mai degraba un hârciog mare, o specie de marmotă – au lăsat ariciul în poveştile Fraţilor Grimm. In mod oficial, prima Zi a Marmotei, Groundhog Day, s-a sărbatorit pe 2 februarie 1887, la Gobbler’s Knob în apropiere de Pittsburgh, deşi primele referiri despre acest eveniment, în ziarele din State, dateaza din anul 1841. Astăzi, Ziua Marmotei se sărbătoreşte în SUA şi in Canada, dar este aşteptată cu interes de tot globul pământesc.
Punxsutawney Phil, cea mai celebră marmotă din toata lumea – de fapt toţi cei care au purtat acest nume în ultima sută de ani, sunt marmote, masculi marmote. Mult mai mari şi mai simpatici decât cârtiţele. Nici nu puteau să fie cârtiţe, deoarece cârtiţele, mici mamifere insectivore subterane, nu prea văd, au ochii foarte mici, atrofiaţi! Deci, nu ar putea să-şi vadă umbra!
Ziua Marmotei este o sărbătoare oficială, stabilită, de asemenea, pe data de 2 februarie, începând din data de 18 aprilie 2009, în cel mai nordic stat al Statelor, în Alaska. Se doreşte păstrarea tradiţiilor din Alaska, iar marmota este unul dintre cele mai simpatice animăluţe de acolo. Deocamdată nu s-au stabilit nişte obiceiuri care să însoţească această sărbătoare, în prezent este doar o mare petrecere unde se bea mult şi se mănâncă bine, se spun bancuri cu marmote şi participanţii se costumează în marmote, cel puţin unii dintre ei!
Acum, dragi lupi, padawani şi hobbiţi daţi-mi voie să mai văd odată “Ziua Marmotei”, “Groundhog Day”, aşa o să mai filosofez despre timp, bucle temporale, universuri paralele și alte subiecte absolut necesare unui pustnic în rodaj, care vede lumea… altfel!