Evenimentul Zilei > Horoscop > Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Nu da crezare celor care vor să-ţi strice ziua cu veşti proaste, trebuie sa verifici! E greu, astăzi tragi cât poţi de cei din jurul tău, ca să se apuce de treabă, la serviciu, sau acasă. Astăzi ai mai multă nevoie de bani, decât de obicei. Nu prea găseşti!

2 februarie

Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 2 februarie s-au născut James Joyce, Fritz Kreisler, Talleyrand, Giscard D’Estaing, Harry Corradini, Vladimir Găitan, Ştefan Rusu, Nicolae Tatomir.

În calendarul creştin ortodox este Întâmpinarea Domnului, zi cu roşu şi Sfinţii Iordan şi Gavriil.

Tradiţional, în „Kalendar” Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă, Martinul cel mare, Târcolitul viilor.

A noua zi a Filipilor de iarnă este dedicată femeilor.

Stretenia, vorbă slavonă, este o femeie misterioasă, rea, deosebit de periculoasă, care se ia la harţă cu Sf.Trifon şi îl dovedeşte ba mai şi pedepseşte cu lupi şi urşi mânioşi sculaţi din somn. Sigur, o reminiscenţă din matriarhat, când femeia prevala. Şi iarăşi, poate fi  ecoul unei mari zeiţe europene, poate Demeter. Poate Ceres… cine mai ştie!

În timp, ca să se pozitiveze încărcătura spirituală a zilei, s-a spus că este ziua Maicii Domnului, care, în fine, reuşeşte să ajungă la Templu spre consacrarea Pruncului, la patruzeci de zile de la Crăciun! Nu prea este exactă numărătoarea zilelor, dar, merge! Dar acum este și Imbolc, veche sărbătaore europeană, tot la patruzeci de zile, de la solstițiul de iarnă. Mircea Eliade arăta că sincretismul acestor date fixe din an arată că vin dintr-o sursă comună, foarte veche. Și că religia creștină a împrumutat, după modelul imperial roman, sărbători și sfinți locali.

Dar, important, pentru ziua de 2 februarie, este Târcolitul viilor, ritual european vechi, de început de an viticol. După regiuni, obiceiurile diferă, dar cam oriunde în Europa, unde creşte viţa de vie, se înconjoară via de trei ori de către proprietar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE