Pierdere uriașă pentru medicina românească. Celebrul profesor ne-a părăsit

Coregraful britanic Liam Scarlett a murit

Creatorul școlii românești de gastroenterologie, profesorul Alexandru Oproiu, a încetat din viață, la finalul unei remarcabile cariere.

Anunțul decesului a fost făcut de Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, pe o rețea socială, relatează Antena 3. ”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit în 1956, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila - București.

Alexandru Oproiu a fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă. A fost de două ori secretar de stat, ministru adjunct în Ministerul Sănătății, înainte și după Revoluție. Acesta a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

„Trăim în lumea virusurilor”

La 90 de ani, în luna mai a.c., prof. Alexandru Oproiu revenea cu sfaturi în plină pandemie. Medicul spunea că noi trăim în lumea virusurilor, şi nu ele în lumea noastră.

„România a avut șanse de epidemiologi foarte buni, care au luat măsurile cele mai bune pentru limitarea pandemiilor, de exemplu profesorul Mihai Ciucă de la Institutul Cantacuzino. Malaria a fost eradicată datorită măsurilor lui, folosite și pe plan internațional. Malaria era o problemă formidabilă în copilăria mea. La poliomielită, care lasă mari sechele, l-am avut pe prof. Ionescu-Mihăești. Neavând medicamente antivirale, importante sunt măsurile epidemiologice, de izolare, de evitare a aglomerației, ceea ce s-a făcut și la noi. (…)

Aceste viroze nu au tratamente specifice antivirale cum sunt bacteriile. Ministerul Sănătății a luat măsuri foarte bune și prompte, după mine, problema este cum sunt respectate. Nu microbii trăiesc în lumea noastră, noi trăim în lumea lor”, declara renumitul specialist pentru emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3.