Pielea uscată favorizează infecțiile

Pielea uscată favorizează infecțiile

Îngrijirea tenului pe timpul iernii este o necesitate și nu un moft, avertizează medicii dermatologi. Mult mai vulnerabili la frig sunt vârstnicii și persoanele cu diferite dermatoze.

Pielea are cel mai mult de suferit pe timpul iernii. Frigul este un dușman de temut care o lasă uscată și deshidratată. „Vântul nu mai permite o secreție competentă de ulei, dar și evaporă apa din celulele epidermului”, explică prof. dr. Olga Simionescu, șefa Secției Dermatologie I de la Spitalul Colentina din București. Specialistul adaugă că o piele uscată este mană cerească pentru infecții, fiind un receptor în cazul în care este distrus stratul hidro-lipidic de la suprafața sa care, în mod normal, este un protector natural.

Mâinile, cele mai vulnerabile

Iarna, buzele devin uscate, crăpate și dureroase, părul casant, friabil, expus precipitațiilor și vântului. Mâinile sunt însă cele mai vulnerabile, în lipsa unei îngrijiri adecvate existând riscul apariției degerăturilor (eritemului pernio), colorării în violet (acrocianozei) și a inflamării vaselor de sânge (vasculite).

Soarele de la munte este foarte periculos, iar în absența folosirii cremelor antisolare determină arsuri grave ale pielii expuse.

Mult mai vulnerabile la frig sunt persoanele în vârstă și cele cu diferite dermatoze: atopice, seboreice, rozaceea, lupus eritematos, eczema fisurară a vârstnicilor.

În aceste condiții câteva sfaturi de îngrijire nu strică.

„Trebuie să creăm o barieră între pielea care are 1,7 metri pătrați de suprafață corporală și o greutate de 16% din masa corporală. Deci, trebuie să purtăm mănuși călduroase, căciuli cât mai confortabile și tot corpul să fie ferit de frig. Îmbrăcămintea trebuie să fie călduroasă și să evităm posibilele alergii la lână”, mai spune prof. dr. Olga Simionescu.

La fel de important este să evităm trecerea bruscă de la frig la cald pentru că în acel moment se tulbură receptorii termici și se accentuează deshidratarea prin pierderea apei intracelulare.

Șampoane superhidratante pentru păr

Pe timpul iernii, și părul trebuie îngrijit prin folosirea șampoanelor superhidratante şi a măștilor pentru scalp. Acestea pot fi preparate în casă, important este să hidrateze.

De minimum două ori pe săptămână, trebuie folosită crema de corp după baia de seară sau duș, iar durata dușului trebuie să fie mai scurtă, ținând cont de faptul că și săpunul conține agenți care usucă pielea. Nu trebuie neglijate gâtul și toracele.

După demachierea de seară, folosirea unei creme superhidratante este absolut obligatorie. „Îngrijirea zilnică trebuie să fie consistentă, cu evitarea produselor care conțin alcool. Îndepărtarea celulelor moarte (scrub) de pe buze este importantă, urmată de aplicări repetate de creme hidratante, pe bază de vaselină și vitamina A, pentru că, de multe ori, balsamurile de buze nu sunt suficiente”, mai spune medicul.

Hidratarea cu lichide nealcoolice este importantă, iar alcoolul și fumatul interzise pentru că deshidratează. „Un supliment polivitaminic este magic. Previne deshidratarea, furnizează elemente antistres și ajută pielea și fanerele (părul, unghiile) expuse la condiții de intemperii”, conchide prof. dr. Olga Simionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News