Picturile pe față au făcut sistemul de recunoaștere facială de la Cupa Mondială să dea greș

sursa: facebook.com/fifaworldcup

Ce-ar fi dacă vopseaua de față ar putea păcăli unele dintre cele mai bune instrumente de recunoaștere facială disponibile la Cupa Mondială din Qatar?

O echipă cunoscută sub numele de Camoflags a încercat să răspundă la această întrebare cu diferite picturi pe față, inspirate de Juggalo, generate de inteligență artificială, care ar putea fi folosite pentru a evita sistemele de recunoaștere facială.

Machiaje folosite la campionat

Experimentul este unic deoarece vopseaua este o caracteristică comună la meciurile de fotbal pentru fanii care vin pentru a-și susține echipele. Campionatul Mondial din Qatar, care se încheie pe 18 decembrie, a fost criticată pentru securitatea oferită celor care participă la campionat. 

Aproximativ 15.000 de camere de recunoaștere facială au fost instalate în și în jurul stadionului pentru a identifica amenințările teroriste, a declarat șeful de tehnologie de la Cupa Mondială în august. "Ceea ce vedeți aici este un nou standard, o nouă tendință în operațiuni, aceasta este contribuția noastră la lumea sportului. Ceea ce vedeți aici este viitorul stadioanelor", a declarat Niyas Abdulrahiman.

Tao Thomsen, unul dintre membrii echipei Camoflags, un proiect al agenției de creație Virtue, a declarat că echipa a venit cu ideea de a testa recunoașterea facială cu combinații ciudate de machiaj care au distorsionat trăsăturile feței. 

Testarea sistemelor de recunoaștere

Ideea de a folosi machiajul feței pentru a încerca să păcălești algoritmii de recunoaștere facială nu este nouă. CV Dazzle, un proiect din 2010 al artistului Adam Harvey, a fost una dintre primele încercări de a folosi forme geometrice și alte trucuri pentru a depăși inteligența artificială. Există unele dovezi că machiajul Juggalo – care constă din machiaj asemănător clovnului inspirat de grupul hip-hop Insane Clown Posse – este eficient în păcălirea sistemelor de recunoaștere facială.

Echipa a testat diverse machiaje cu model Juggalo pe diferite tehnologii de recunoaștere facială - sistemul de recunoaștere facială folosit în Qatar este necunoscut publicului - și a descoperit că multe dintre modele au putut trece de camerele de recunoaștere. Din cele 10 sisteme care au fost testate, echipa estimează că aproximativ 80% dintre teste au avut succes.

Există dovezi că tehnologia de recunoaștere facială este mai puțin probabil să identifice corect femeile și persoanele de culoare, ceea ce ar putea duce la identificarea greșită a persoanelor de către forțele de ordine, potrivit Business Insider.