Pictorul Matei Păcurar scapă de condamnare. A fost acuzat de trafic internațional de droguri

Pictorul Matei Păcurar scapă de condamnare. A fost acuzat de trafic internațional de droguri Sursa foto: Instagram

Pictorul Matei Păcurar a fost acuzat de trafic de droguri, după ce a adus în țară frunze de coca. Arădeanyl se întoarcea din Argentina și a declarat singur că are planta respectivă în bagaj. În plus, acesta le-a spus oamenilor legii că urma să o folosească pentru elaborarea lucrării de disertație.

Pictorul Matei Păcurar scapă de dosarul penal

Pictorul a călătorit în Argentina și a decis să aducă în România câteva frunze de coca. Planta se folosește la prepararea cocainei și este interzisă în țara noastră. În plus, aceasta este trecută în categoria drogurilor de mare risc.

Proces, Matei Păcurar

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe aeroport, Matei Păcurar a fost întrebat dacă are obiecte de declarat. Acesta le-a arătat polițiștilor de frontieră că a adus câteva frunze de coca. Ulterior, procurorii DIICOT l-au acuzat pe clujean de trafic internațional de droguri.

Pedeapsă de trei ani cu executare

Inițial, cazul a fost judecat la Tribunalul Cluj. Astfel, Matei Păcurar a primit o condamnare de 3 ani cu executare. Acesta a contestat decizia, iar dosarul său a fost mutat la Curtea de Apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

La proces, tânărul pictor le-a explicat magistraților că intenționa să folosească frunzele respective într-un colaj artistic. Miercuri, Curtea de Apel Cluj a decis încetarea procesului penal. Astfel, acesta a scăpat de acuzația de trafic internațional de droguri.

Frunza de coca

Frunza de coca. Sursa foto: Dreamstime.com

Decizia Curții de Apel  Cluj. Pictorul Matei Păcurar scapă de acuzație

Tânărul este cunoscut pentru picturile sale. În anul 2017, acesta a creat un puzzle cu plante pe un perete din spațiul experimental „Launloc” , situat în Cluj. De altfel, acesta a declarat că intenționa să lipsească frunzele de coca pe o bucată de pânză, aceasta fiind parte a lucrării sale de disertație.

„Înlătură aplicabilitatea în cauză a prevederilor art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală. În temeiul art. 396 alin. 1 și 6 C.proc.pen. cu ref. la art. 16 alin. 1 lit. h) C.proc.pen. și art. 14 din Legea nr. 143/2000, încetează procesul penal față de inculpatul P.M., sub aspectul comiterii infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc (trafic internațional de droguri), prev. de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 143/2000, și deținere de droguri de mare risc, fără drept, prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000, ca urmare a reținerii cauzei speciale de nepedepsire.”, conform deciziei Curții de Apel Cluj.