Picta dumnezeiește biserici, dar era iute la mânie

Picta dumnezeiește biserici, dar era iute la mânie

A făcut ucenicia, timp de patru ani, pe lângă pictorul Simone Peterzano.

A plecat la Roma la 16 ani şi a găsit repede protectori puternici, precum cardinalul del Monte şi marchizul Guistiniani.

Prima comandă importantă pe care a primit-o şi care i-a adus dintr-o dată reputaţia a fost cea a Capelei Contarelli, la San Luigi dei Francesi, în 1590.

Celebrul pictor italian, Caravaggio Michelangelo Merisi, s-a născut la 28 septembrie 1573, la Porto Ercole.

Primul tablou, „Sfântul Matei şi îngerul” (odinioară la Berlin, distrus în 1945) a scandalizat publicul. Artistul l-a înlocuit cu alt tablou – „Chemarea Sfântului Matei”, pentru care execuţia pare să-i fi luat mult timp.

Anterior, realizase lucrările „Bachus” de la Uffizi din Florenţa, cu o carnaţie bogată, şi „Cap de meduză” tot la Ufifizi. Caravaggio nu a mai revenit ulterior la aceste subiecte de natură moartă.

Din cauza spiritului său răzbunător, în 1604, i se intentează un proces, şi ajunge să fie fugar în Malta, Sicilia, Napoli.

Citește și Caravaggio: Un asasin în arhivele Poliției

În 1604, a finalizat cel mai emoţionat dintre tablourile sale religioase, „Coborârea în mormânt”, astăzi aflat la Pinacoteca Vaticanului. În acelaşi spirit sunt şi lucrările „Fecioara cu copilul Isus” şi „Sfânta Ana”. Tot din această perioadă datează probabil şi „David”, ţinând capul tăiat al lui Goliat, care trece drept autoportretul artistului (foto).

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News