PIB-ul României, resuscitat? Studiul care anticipează când își revine economia după pandemie

PIB-ul României, resuscitat? Studiul care anticipează când își revine economia după pandemie Sursa Foto: Arhiva EVZ

O analiză a cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai relevă că PIB-ul țării a revenit la nivelul de dinainte de pandemie în 1,5 ani. În crizele anterioare, economia și-a revenit în 5-6 ani. Care sunt prognozele pentru 2022?

PIB-ul țării a reușit să revină la nivelul pre-pandemic în aproximativ un an și jumătate, pe când în crizele anterioare (1996-1997, 2008-2009) economia a avut nevoie de 5-6 ani până la o recuperare completă, arată o analiză a economiștilor de la UBB Cluj, care a urmărit efectele pandemiei. Cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice, potrivit Economedia.

2021 a fost anul redresării “deosebit de rapide” a economiei

Cercetătorii UBB subliniază că 2021 a fost anul redresării “deosebit de rapide” a economiei, fenomen însoțit însă de creșterea presiunilor inflaționiste pe plan intern și extern. După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a beneficiat de o recuperare dinamică înregistrând un ritm de creștere de 6,3% până la finalul lui 2021. PIB-ul țării a reușit să revină la nivelul pre-pandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp (în aproximativ 1,5 ani), pe când în crizele anterioare (1996-1997, 2008-2009) economia a avut nevoie de 5-6 ani până la recuperarea completă, subliniază analiza.

Capacitatea agenților economici de a se adapta noilor condiții, dar și structura specifică a economiei românești (cele mai afectate sectoare, turismul și industria ospitalității, au ponderi reduse în PIB-ul României) au jucat, de asemenea, un rol important.

Ne puteți urmări și pe Google News

În a doua parte a lui 2021, inflația a pus presiune

Potrivit studiului, în a doua jumătate a anului 2021, economia României a început să piardă din ritm pe fondul creșterii presiunilor inflaționiste (cu efecte negative asupra venitului real disponibil), al blocajelor apărute pe anumite segmente ale lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, respectiv al agravării crizei energetice și valului din toamnă al pandemiei.

Ce urmează în 2022? Creșterea economică va încetini vizibil

În ceea ce privește tendințele anului 2022, cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice. Astfel, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creșterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creștere de  3,7% a PIB-ului în anul 2022. Această previziune se bazează pe o serie de factori.

“Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanțurile globale de producție și distribuție, precum și a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creșterea economică”, arată studiul realizat în cadrul universității clujene.

Rata anuală a inflației va atinge vârful în trimestrul 2 al anului viitor

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, cercetătorii UBB se așteaptă ca rata anuală a inflației să-și atingă vârful în trimestrul 2 al anului viitor, iar ulterior să se tempereze gradual în linie cu stabilizarea prețurilor energetice și atenuarea blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare dar și în contextul normalizării politicii monetare.

Studiul este realizat în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma econ.ubbcluj.ro/coronavirus.