Medicul anestezist Carmen Mărginean trage un semnal de alarmă cu privire la dotarea și starea sistemului medical din România: o bombă cu ceas.
Carmen Mărginean afirmă că, în special în condițiile în care, din cauza numărului mare de pacienți infectați cu Covid-19, toate sursele de oxigen și sursele de electricitate sunt suprasolicitate, o tragedie precum cea de la spitalul din Piatra Neamț se poate întâmpla oricând.
În plus, toate secțiile ATI din spitalele din țară duc lipsă de personal, instalațiile sunt vechi iar oxigenul nu este suficient.
„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate”, a declarat Carmen Mărginean pentru Digi 24.
„Acești pacienți sunt conectați la tot felul de aparate, la ventilatoare. Și practic pentru a transfera un pacient ca acesta și la CT când facem examinările, ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziție. Trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem și un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască și un balon și, de obicei, ai nevoie de cel puțin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de două persoane pentru a împinge patul și să se asigure că e deconectată toată aparatura. Dacă nu am reușit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienților. Trebuie să mutăm pacienții din zona în care ne aflăm, la distanță de două uși de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puțin la două uși distanță, fiecare ușă se presupune că ține focul la depărtare pentru 30-60 de minute”, a precizat medicul.
Scapă cine poate
Carmen Mărginean, care are o experiență de doi ani la spitale din Mureș și Cluj și de nouă ani în Marea Britanie, spune că spitalele din țara noastră în care a fost până acum oferă un scenariu sumbru: niciunde nu a văzut rampe sau targă făcută dintr-un material alunecos, care să fie trasă pe scări și nici scaune speciale pentru transportul pacienților.
„Nici vorbă de uși de incendiu care să se închidă automat ca să izoleze zona de flăcări. Dacă adăugăm clădirile vechi, lipsa personalului și epuizarea medicilor și asistentelor, avem un scenariu sumbru. Cadrele medicale sunt și ele victimele sistemului și trebuie să salveze vieți cu ce au la îndemână”, a spus medicul anestezist.
Ancheta cu privire la incendiul produs la Spitalul Județean din Piatra Neamț va fi preluată de procurorii Marius Iacob și criminalistul Mihai Ilie, din cadrul Parchetului General. Cei doi au condus investigațiile în cazurile incendiilor de la Maternitarea Giulești, din 2010, și de la Colectiv, din 2015