Piața valutară. Prețul aurului a atins un prag istoric

Piața valutară. Prețul aurului a atins un prag istoricAur. Sursa: Flynt | Dreamstime.com

Prețul aurului a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. De la izbucnirea războiului din Israel, cotația acestuia a intrat pe o pantă ascendentă. În acest sens, băncile centrale își fac stocuri mari.

Piața valutară este serios afectată de o invazia Hamas în Gaza. Drept dovadă, prețul aurului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele luni. Băncile centrale speculează momentul și își fac stocuri semnificative.

Creșteri mari pe piața valutară

Băncile centrale au luat decizia de a achiziționa cantități importante de aur. Măsura a fost luată într-un moment în care piața valutară se clatină din temelii.

Valul de la investiții în metalul galben este văzut de experți ca pe un adevărat sprijin pentru piața de valutară. Prețul aurului a fost supus unui adevărat cutremur după înăsprirea politicii monetare.

Potrivit datelor oficiale, între lunile iulie și septembrie, achizițiile de aur au depășit 337 de tone. Consiliul Mondial al Aurului (WGC)susține că schimbarea vine după ce în trimestrul precedent, investițiile nu depășeau 175 de tone.

Se așteaptă o creștere constantă

Conform experților, în primele nouă luni ale anului curent, achizițiile băncilor centrale au ajuns la aproape 800 de tone. Cifrele ar fi cele mai ridicate înregistrate de WGC pe piața valutară pentru o astfel de perioadă a anului. Raportul a analizat oscilațiile aurului din perioada 2000-2023.

,,Aceste achiziţii solide ale băncilor centrale sunt aşteptate să continue pentru restul anului, ceea ce indică o creştere robustă în 2023", au anunțat experți din cadrul Consiliul Mondial al Aurului.

Valul uriaș de achiziții făcute de băncile centrale, contracarează vânzările de aur făcute de investitori. Intrare a prețului aurului pe o pantă ascendentă a constituit un sprijin esențial pentru piața valutară.

Piața valutară, afectată de războiul din Gaza

Sursa foto: Dreamstime

 

Lingurile de aur, interes major pe piața valutară

Odată cu izbucnirea războiului în Fâșia Gaza, interesul pentru investițiile în lingouri de aur au crescut semnificativ. Fenomenul a condus la momentul în care prețul aurului a ajuns la aproape 2000 de dolari uncia.

Recordul atins în acest sens a avut loc în 2020 când metalul galben atinsese 2. 075 de dolari uncia.Din acest motiv, băncile consideră că aurul este în acest moment una dintre cele mai rentabile investiții.