Analiştii apreciază că 2014 a reprezentat un vârf pentru piaţa pariurilor sportive. Dacă în 2010 erau înregistrate la Registrul Comerţului 67 de firme cu 2.770 angajaţi, în 2014 se ajunsese la 126 de companii cu 12.661 de salariaţi. 

“Piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influenţă semnificativă fiind marcată de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde naţionala României a fost prezentă”, au mai spus analistii KeysFin, potrivit Agerpres. 

O industrie de 16.000 angajaţi

Potrivit datelor statistice, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5.000, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844 unităţi. 

Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro şi un total de aproximativ 16.000 de angajaţi în această industrie. 

În România, casele de pariuri au apărut în 1996, când un grup de investitori din Cipru deschideau primele agenţii. Potrivit unor date cuprinse în analiză, peste un milion de români, adică 5% din populaţie, pariază în mod constant pe rezultatele din fotbal, baschet, tenis, box, hochei şi curse de câini.