Datele Eurostat plasează România și Bulgaria la coada clasamentului în privința salariilor de pe piața muncii. Țara noastră ocupă penultimul loc în clasamentul remunerațiilor din statele Uniunii Europene. Românii încasează în medie putin peste 10 euro/oră.
Piața muncii: Românii sunt printre cei mai slabi plătiți angajați din UE
Salariile obținut pe piața muncii din România se apropie de media din Letonia. Ceva mai bine plătiți sunt vecinii noștri unguri și polonezii care câștigă în medie 24 de euro pe oră. Visual Capitalist a realizat harta salariilor din Europa cu ajutorul datelor furnizate de Eurostat.
În nordul și vestul continentului salariile sunt semnificativ mai mari față de est și sud-estul continentului, zone unde costul vieții este semnificativ mai mare. Eurostat arată că, deși costurile medii orare ascund decalaje considerabile între țările Uniunii Europene, cele mai mici costuri au fost trecute în dreptul Bulgariei, României și Ungariei, iar cele mai ridicate au fost consemnate în Țările de Jos și Danemarca.
Bulgaria ocupă ultimul loc, cu un salariu de 8 euro/oră
Piața muncii din Bulgaria înregistrează cele mai mici remunerații din UE, cu doar 8 euro/oră, în timp ce în România media este 10,4 euro. O valoarea care plasează țara noastră pe penultimul loc, cu o medie apropiată de cea a Letoniei, unde salariu mediu pe oră este de 10,7 euro.
Deși o țară mult mai mică decât România, Ungaria își plătește angajații cu 11 euro/oră, iar polonezii câștigă aproape 12 euro/oră. Totuși, trebuie menționat că indicatorul a crescut de la 8 euro în 2021 la 9 euro în 2022, până la 10,4 euro cât este în prezent.
Piața muncii: cele mai mari salarii se obțin în IT
În luna februarie, salariile medii nete din România au atins 4876 de lei, mai mult cu 17 lei față de luna precedentă și cu 14.2% peste valoarea raportată în aceeași perioadă anului 2022, potrivit INS. În continuarea piața muncii oferă cele mai mari salarii pentru angajații din sectorul TIC (tehnologia informației), unde remunerație medie se apropie de 13.000 de lei.
La polul opus, cele mai mici salarii se obțin în industria textilă și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde salariile depășesc cu puțin 2.700 de lei, potrivit economedia.