Piața imobiliară din România. Ce s-a întâmplat în ultima lună cu prețul apartamentelor

Sursă foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară a înregistrat variații după cutremurele din Turcia. Prețurile apartamentelor din blocurile vechi au scăzut, la fel ca și interesul cumpărătorilor. În luna martie, în unele regiuni, valoarea imobilelor a început să crească din nou. Cum a evoluat piața imobiliară din România în ultimul an.

Imediat după cutremurele din Turcia, au început să apară schimbări pe piața imobiliară din România. Interesul pentru apartamentele din blocurile vechi a început să scadă, la fel și prețul imobilelor. În luna martie, prețurile au stagnat în București, în sectoarele 4 și 6. Scăderi de 1% au fost înregistrate la imobilele vechi din sectoarele 2 și 5. În sectoarele 1 și 3, apartamentele au înregistrat creșteri de preț cu 1%.

În luna martie, în sectorul 1, prețurile au crescut cu 1% și în cazul locuințelor noi. În sectorul 5, valoarea a crescut cu 3%, iar în sectorul 6 cu 4%. În sectorul 2, prețul la apartamentele noi a scăzut considerabil, cu 6%. În același timp, în sectorul 3 din capitală prețurile au stagnat, arată o analiză a Storia.ro, citat de hotnews.ro.

Orașele unde valoarea apartamentelor a crescut în ultima lună

În Arad, în luna martie, prețul pe metru pătrat atât la apartamentele vechi cât și la cele noi a crescut cu 1% comparativ cu luna februarie 2023. Față de luna martie a anului 2022, prețul apartamentelor vechi din Arad a crescut cu 6%. În cazul apartamentelor noi, în ultimul an prețurile au crescut cu 10%.

Prețurile apartamentelor vechi din Oradea au crescut în luna martie 2023 cu 1%. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, valoarea imobilelor vechi a crescut cu 7%. Prețul la apartamentele noi din această zonă au scăzut cu 2% comparativ cu luna februarie. Față de luna martie 2022, s-a înregistrat o scădere de 1%.

O situație asemănătoare cu cea din Oradea este și în cazul apartamentelor din Brașov. Prețul imobilelor vechi a crescut cu 1% în luna martie 2023, comparativ cu luna trecută. Față de luna martie a anului 2022, prețul a crescut cu 7%. Valoarea apartamentelor noi a scăzut cu 2% comparativ cu luna trecută, însă a crescut cu 11% comparativ cu cele percepute în luna martie 2022.

În Cluj-Napoca, prețul imobilelor vechi a rămas același comparativ cu luna trecută, însă a înregistrat o creștere de 7% comparativ cu luna martie 2022. Valoarea apartamentelor noi din această regiune a scăzut în ultima lună cu 1%, însă prețul a înregistrat o creștere cu 4% comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Prețul apartamentelor vechi din Constanța a crescut cu 1% în ultima lună și cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În cazul apartamentelor noi, valoarea lor a rămas constantă în ultima lună, însă a înregistrat o creștere de 4% comparativ cu martie 2022.

În Iași, prețul apartamentelor vechi a crescut cu 1% în ultima lună și cu 11% comparativ cu luna martie a anului 2022. Valoarea apartamentelor noi a înregistrat o creștere de 1% în luna martie. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, imobilele noi au înregistrat o creștere de preț de 6%.

Apartamentele vechi din Timișoara au înregistrat o scădere de preț cu 1% comparativ cu februarie 2023. Valoarea lor a crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a rămas același în ultima lună și a înregistrat o creștere de 7% comparativ cu luna martie 2022.

Valoarea apartamentelor vechi din Sibiu a rămas aceeași în ultima lună, însă în ultimul an prețul lor a crescut cu 8%. Metru pătrat pentru apartamentele noi a scăzut cu 1% comparativ cu luna februarie 2023. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile sunt mai mari cu 7%.