Unul dintre dezvoltatorii care au dictat pe piața imobiliarelor în ultimii ani a ajuns pe marginea prăpastiei. Afacerea acestuia s-a prăbușit, fiind acumulate datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Odată cu acest eșec, cutremurul ar urma să fie resimțit pe mai multe piețe financiare.
Piața imobiliară se cutremură după prăbușirea China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator chinez. Un Un tribunal din Hong Kong a ordonat deja lichidarea acestuia, proces care ar atrage numeroase repercusiuni.
Piața imobiliară. Cel mai mare dezvoltator, eșec total
Dezvoltatorul China Evergrande Group a ajuns în colaps, iar lichidarea uriașei companii a fost cerută de un tribunal din Hong Kong. Acest impas ar provoca mari turbulențe pe piața imobiliară din China, dar și din alte state, spun specialiștii.
Reprezentanții companiei care a deținut monopol pe piața imobiliară din China au încercat în repetate rânduri să rezolve situația. Aceștia au conceput un plan de restructurare prin care urmau să achite datoriile uriașe treptat. Inițiativa nu a funcționat, iar judecătorii au cerut lichidarea.
"Lucrurile trebuie să se oprească aici", a afirmat judecătorul Linda Chan.
Promisiuni pentru proprietari
Cu toate că a ajuns în pragul colapsului, reprezentanții companiei au făcut o serie de promisiuni pentru proprietari. Dezvoltatorul a dat asigurări că proiectele de construire de locuinţe vor fi realizate, dincolo de decizia tribunalului din Hong Kong.
Mai mult, acesta a precizat că lichidarea nu va afecta operaţiunile diviziilor interne şi externe ale companiei.
"Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna şi mai mult operaţiunile zilnice ale Evergrande. În condiţiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situaţia este chiar mai dificilă pentru acţionari", a apreciat economistul Gary Ng.
Piața imobiliară, afectată grav de colapsul companiei chineze
Acţiunile Evergrande au scăzut cu 20% chiar înainte de audierea de la tribunal. Piața din China a a bifat un adevărat succes în sectorul imobiliar, după liberalizarea din 1998. Dezvoltatorii din acest domeniu au avut acces facil la împrumuturi bancare. Din 2020, acestea au fost oprite de stat, iar multe companii s-au prăbușit. De asemenea, cererea pentru proprietăți a scăzut semnificativ în China.