Premieră pe piața imobiliară. Noul trend care duce la prăbușirea vânzărilor

Premieră pe piața imobiliară. Noul trend care duce la prăbușirea vânzărilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Așa cum ne-am obișnuit an de an, pe măsură ce ne apropiem de începerea anului universitar sau cel școlar, proprietarii imobilelor majorează prețul pentru chirii. Puterea de cumpărare sau nivelul salarial nu sunt criterii pe care dezvoltatorii sau persoanele fizice le iau în considerare atunci când stabilesc prețul chiriei. Dincolo de asta, se înregistrează o premieră pe piața imobiliară: românii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente. Prin urmare, se dezvoltă piața chiriilor.

piata imobiliara.

Valoarea chiriilor crește. Sursa foto: Arhiva

Climatul economic al României a fost dominat în ultima perioadă de inflație și de o lipsă de predictibilitate. Acest lucru nu a împiedicat ca tariful chiriilor să crească cu 10 procente.

Bucureștenii plătesc cu 10% mai mult pentru chirii

„ La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la chirii de 1.200-1.300 de euro“, a atras atenția Georgian Marcu, fost președinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România ( APAIR).

Dacă mai punem la socoteală faptul că achiziționarea unei locuințe devine un vis greu de obținut, date fiind condițiile de creditare, nu este exclus ca pe piața chiriilor prețurile să crească și mai mult. Totodată, după cum am menționat, primele două luni ale toamnei vor pune mai multă presiune pe cei aflați în căutarea unei locuințe, fie ei studenți sau angajați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aruncăm o privire pe datele furnizate de portalul imobiliare.ro.  Constatăm că o garsonieră s-a închiriat, în Capitală, în luna iulie cu cca. 300 de euro/lună, în timp ce pentru închirierea unui apartament cu două camere s-a plătit în medie 500 de euro/lună. Iar pentru unul de trei camere, chiriașii au scos din portofele 650 de euro lunar. Dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut se observă o creștere de 10-11 procente.

Premieră pe piața imobiliară. În provincie, prețul chiriilor a crescut și cu 20%

Acceptabil am putea spune, dacă luăm în considerare faptul că în afara Capitalei, în special în orașele mari, creșterile sunt chiar și de două ori mai mare față de iulie 2022. De exemplu, la malul Mării Negre, în Constanța, creșterile au fost și de 15%, raportat la perioada similară a anului precedent.

„Chiriile au crescut cu circa 10-15% faţă de anul trecut. Un apartament cu două camere pe segmentul mediu-superior se închiriază cu 700-800 de euro în zone centrale sau în Aviaţiei. O garsonieră în aceeaşi zonă este acum cam 500-600 de euro, faţă de 400 de euro acum trei ani.

La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la 1.200-1.300 de euro“, menționa, nu cu mult timp în urmă, Georgian Marcu, expert imobiliar.

Chiriile vor crește din nou luna viitoare

Lipsiți de resursele financiare pentru achiziționarea unui locuințe noi, tot mai mulți români se îndreaptă spre această variantă de locuire. În aceste condiții dezvoltatorilor imobiliari nu le rămâne decât să construiască complexe rezidențiale pe care ulterior să le închirieze.

„În mod atipic, chiriile continuă să crească şi în lunile de vară în acest an, contrar sezonalităţii specifice acestui segment. Inflaţia şi modificările fiscale pun însă presiune pe preţuri. De asemenea dobânzile mari şi scăderea tranzacţiilor de vânzare fac ca oferta pe chirii să fie mai mică.

Iar în septembrie ne aşteptăm la creşteri de cel puţin 10% în Bucureşti. Cererea va creşte cu până la 20% sub efectul începerii anului universitar”, a explicat Daniel Crainic pentru Ziarul Financiar.