Piața imobiliară. Cât costă să-ți cumperi o casă de vacanță în Grecia. Prețurile sunt mult mai mici decât la noi

Sursa: Dreamstime.com

Deși economia României se confruntă cu o criză majoră, unii români nu renunță la investițiile în domeniul imobiliar și aleg să achiziționeze case de vacanță în Grecia. Asta și pentru că, acolo, costul mediu al locuințelor este cu 25% mai mic decât în anul 2010, în vreme ce în țara noastră, prețul acestora a crescut cu circa 20%.

Pentru o casă de circa 80 de metri pătrați utili, din insula Thassos, un cuplu din România este dispus să plătească până la 120.000 de euro.

Românii, atrași de ideea achiziționării unei case de vacanță în Grecia

„Mai mult ne interesează curtea, pentru că, în general, afară se desfășoară activitățile cele mai multe. Bugetul e limitat, între 70.000 și 120.000 de euro”, spune Cristian Căileanu, un român interesat de achiziționarea unei case în Grecia, atras de țara cu climat mai cald, de ideea unei investiții sigure și de a avea o casă de vacanță pe insula grecească.

„Majoritatea românilor caută proprietăți, fie terenuri, fie case renovabile fie vile, dar pe malul mării, sau pe o distanță cât mai mică de mare", afirmă Adela Minae, reprezentant al unei agenții din domeniul imobiliar.

Cât costă o asemenea casă de vacanță, în alte zone ale Greciei

În Kavala, o vilă nouă, de 75 mp, are un preț de achiziție de 110.000 de euro, în timp ce una de 40 mp, situată în aproapiere de litoralul sudic al Greciei, ajunge să coste 70.000 de euro, echivalentul unei garsoniere în capitala României.

O altă casă, de 170 de mp, cu patru dormitoare și o terasă, aflată pe insula Evia, costă 145.000 de euro: „Casa mea, de exemplu, e la un kilometru de mare, adică te urci în mașină și în două minute de mers ajungi la mare”, spune Andreea Negoiță, proprietarul casei scoase la vânzare.

Cum poți ajunge în posesia unei case de vacanță în Grecia

Pentru a cumpăra un imobil în Grecia, românii trebuie să dețină un buletin, un număr de înregistrare fiscală emis la un notariat din Germania, și, evident, suma necesară achiziționării locuinței, care poate fi procurată inclusiv prin contractarea unui credit la o bancă din Grecia, dar doar dacă solicitantul are venituri declarate într-o monedă de circulație internațională.

Grecia, Italia și Cipru sunt, conform unei raportări Eurostat, singurele țări din UE care au prețuri de achiziție a imobilelor mai mici decât în anul 2010: „Prețurile rămân, după estimările noastre, undeva la 25% mai mici decât 2008, 2009, când criza a început în Grecia. Este un contrast cu prețurile europene unde prețurile au crescut cu mai mult de 40% în aceeași perioadă”, spune Nikos Magginas, economist-șef în cadrul Băncii Naționale a Greciei.

Totuși, analiștii Băncii Naționale a Greciei transmit faptul că prețurile se situează, în momentul de față, pe un trend ascendent, din cauza cererii crescute venită din străinătate, dar și a problemelor cauzate domeniului construcțiilor, de actuala criză a prețurilor, conform Știrileprotv.ro.