Piaţă de produse ecologice deschisă la Timişoara

Piaţă de produse ecologice deschisă la Timişoara

Bănăţenii pot cumpăra morcovi, cartofi, ceapă şi alte zarzavaturi sau brânzeturi nemodificate genetic din piaţa de gros Mega Fresh.

Pentru prima dată într-o piaţă din Timişoara precupeţ ii au scos pe tarabe produse certificate ecologic, adică legume şi zarzavaturi nemodificate genetic, crescute fără pesticide şi îngrăşate fără compuşi chimici, cu bălegar natural.

Din iniţiativa primăriei, ieri a avut loc şi o întâlnire cu toţi cei interesaţi de hrana biologică, în cadrul unei acţiuni menite să promoveze un mod de viaţă sănătos. Astfel, la piaţa de gros Mega Fresh din Timişoara a fost amenajat un raion dedicat producă torilor de legume, fructe, lactate sau miere ecologice, unde aceştia şi-au comercializat produsele şi au luat pulsul cererii.

Înghesuială la tarabe

Dacă, de obicei, pieţele abundă în leguminoasele „îmbunătăţite“ cu factori de creştere, care anulează din start ideea de hrană ecologică sau biologică, interesul timi- şorenilor pentru produsele ecologice a fost maxim. Încă de la ora deschiderii pieţei, când unii producă tori îşi aranjau marfa pe tarabe, oamenii interesaţi de o alimentaţ ie sănătoasă au venit să târguiască.

„Suntem foarte interesaţi să avem o alimentaţie ecologică sau bio cum i se mai spune. De aceea am venit, pentru că ştiam că voi găsi aici plante crescute fără chimicale. Din păcate, nu prea am de unde cumpăra aceste produse. E drept, când fac cumpă rături, caut la piaţă roşiile, cartofii, ceapa şi altele, în ideea că ar fi curate, însă n-ai de unde şti ce bagă ţăranii în ele. Ar fi minunat dacă această ramură a agriculturii s-ar dezvolta mai serios, să putem găsi în pieţe şi la magazine produse curate de chimicale la preţuri accesibile pentru toate categoriile sociale“, spune Rodica Jebelean, 63 de ani, pensionară.

„Au preţuri mai mici ca în piaţă“

„Un produs ecologic costă între 20 şi 50 la sută mai scump decât celelalte“, susţine Lucian Stoian, reprezentantul Staţiunii de cercetare şi dezvoltare pentru legumicultură Bacău, prezent şi el în târg cu un stand cu gogoşari, vinete şi dovlecei, crescuţi la solar, dar ecologic.

Acesta este contrazis de producătorii din Cenad, judeţul Timiş, la standul cărora era ieri mare aglomeraţie. Familia Nagy, Ştefan şi Reta, a scos la vânzare prima producţie de zarzavaturi ecologice: morcovi, pătrunjel, păstârnac, ceapă, usturoi şi cartofi. „Au preţuri mai mici ca în piaţă. De exemplu, ceapa: ei o vând cu 1,50 lei, iar în piaţă costă 2 lei. În plus, aici am garanţia că am cumpărat ceva sănătos“, spune Nicolae Dovleac, 83 de ani.

Rita Nagy susţine că interesul familiei ei este să vândă producţia de pe cele două hectare cultivate. „Am optat pentru preţul pieţei fiindcă sunt încă mulţi oameni care nu fac diferenţa între produse ecologice şi neecologice. De regulă, oamenii se uită cum arată zarzavaturile. Dacă sunt frumoase, le iau ochiul, şi nu se întreabă cât de curat au fost crescute. Noi am aşteptat trei ani ca să obţinem certificarea, timp în care s-a făcut reconversia solului“, spune precupeaţ a din Cenad.

Lactate din vârf de munte

De la producătorii din Asău, judeţul Bacău, timişorenii au cumpă rat telemea, brânză frământată şi chiar caş dietetic. Şi sibienii de la Biocoop i-au lăsat muţi de plăcere pe cei mai fini gurmanzi, oferind specialităţi de brânză de capră condimentate cu chimen, cimbru şi alte plante aromate, dar şi dulceaţă de nuci. „Brânzeturile din lapte de capră sunt adevărate delicatese, sănătate curată. Ideal ar fi să le găsim în comerţ, în locuri speciale“, spune Călina Cojocaru, mamă a doi copii.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Timiş, în judeţul Timiş sunt certificaţi 10 producători de produse ecologice. În afara familiei Nagy din Cenad, restul cultivă cereale, pentru că procesul de producţie e mai facil. „Cultivăm cereale, grâu şi orz, pe o suprafaţă de peste 2.000 de hectare. Toată producţia o exportăm. Grâul nostru pleacă în Italia, Germania, Elveţia şi chiar în America“, ne-a declarat Adrian Narie, reprezentantul unuia dintre producătorii ecologici din Timiş, Interbio.

SĂNĂTOS

Fără pesticide şi stimulatori de creştere

Agricultura ecologică, organică sau biologică este un procedeu „modern“ de a cultiva plante, de a îngrăşa animale şi de a produce alimente, deosebit fundamental de agricultura convenţională prin faptul că nu utilizează fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibiotice şi sisteme intensive de creştere a animalelor. Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt interzise în agricultura ecologică. Scopul este de a produce hrană curată, potrivită metabolismului uman, şi de a proteja totodată mediul. Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică se face prin respectarea perioadei de conversie, care în producţia vegetală are o durată de 3 ani.

PREŢURI

Marfă proaspătă în galantare

Legume: Morcovi 3,5 lei kg; Pătrunjel 7 lei kg; Ceapă 1,5 lei kg; Usturoi 0,5 lei firul; Cartofi 1,5 lei kg; Păstârnac 6 lei kg;

Lactate: Telemea 15 lei kg; Caş 14 lei kg; Brânză frământată 19 lei kg; Brânză dietetică 10 lei kg; Caşcaval 25 lei kg; Unt 6 lei cutia (200 g); Smântână 6 lei cutia (500 g); Cremă de brânză de capră cu diverse condimente 5 lei cutia (150 g); Telemea de capră 5 lei bucata (250 g); Caşcaval de capră 8 lei bucata (250 g);

Dulceaţă de nuci 15 lei borcanul (500 g) 

Ne puteți urmări și pe Google News