Evenimentul Zilei > Actualitate > Piaţa de Peşte din Năvodari, o nouă destinaţie pentru turişti, pe litoral
Piaţa de Peşte din Năvodari, o nouă destinaţie pentru turişti, pe litoral

Piaţa de Peşte din Năvodari, o nouă destinaţie pentru turişti, pe litoral

Năvodari, „oraşul năvoadelor pescăreşti”, va avea, în cel mult o lună de zile, singura Piaţă de Peşte din România. Clădirea uriaşă, în formă de peşte, amplasată pe malul Canalului Dunăre -Marea Neagră, a fost construită cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro

Piaţa de Peşte din Năvodari impresionează prin forma sa inedită, o păstrugă uriaşă, de culoare albă, în suprafaţă de 2000 metri pătraţi. “Păstruga” va adăposti o piaţă propriu-zisă, cu 10 puncte interioare de desfacere a peştelui proaspăt, şi alte 16 puncte exterioare. Va avea un restaurant în care se vor servi produse din peşte sau fructe de mare, un muzeu al peştelui, sală de evenimente. Vor fi organízate şi expoziţii culinare cu produse piscicole proaspete pentru a fi savurate de turişti. Nu vor lipsi concursurile gastronomice şi festivalurile cu specific pescăresc.

Piaţa de Peşte din Năvodari este amplasată pe terenul primăriei, cu acces la bulevard, pe malul Canalului. „Năvodari va deveni asfel un centru pescăresc, unic în ţară. Pescarii vor avea unde să îşi vândă peştele, pescuit în zorii zilei, din mare sau din Canalul Dunăre Marea Neagră, iar cumpărătorii, de unde să-l procure, proaspăt. Conform proiectului, suprafaţa totală este de 4110 metri pătraţi, urmând să realizăm o zonă de promenadă, cu mobilier urban adecvat, lampadare etc. Turiştii pot veni acum şi iarna, pe litoral”, spune primarul Nicolae Matei.

Proiectul, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România -Bulgaria, 2007-2013, şi se adresează agenţilor economici din sectorul piscicol şi turism. Lucrarea ar fi trebuit finalizată la sfârşitul lunii iulie, însă este întârziată din cauza constructorului. Piaţa de Peşte va fi  inaugurată cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, şi, potrivit primarului Nicolae Matei, “vom acţiona constructorul în instanţă pentru recuperarea penalităţilor pe care primăria Năvodari este nevoită să le suporte”.