Pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman la Ateneul Român

Pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman la Ateneul Român

Marţi, 23 noiembrie 2010, de la ora 19.00, la Ateneul Român va avea loc un recital susţinut de pianistul Matei Varga şi de invitatul său, pianistul sud-african Ben Schoeman.

Concertul - cel de-al doilea din cadrul Stagiunii camerale ICR la Ateneu - aduce la Bucureşti doi tineri interpreţi cu o carieră internaţională remarcabilă.

Programul cuprinde lucrări pentru două piane semnate de Franz Schubert - "Fantezie în fa minor pentru pian la patru mâini" D 940, Robert Schumann - "Andante şi Variaţiuni pentru două piane" op. 46, Dinu Lipatti - "Trei Dansuri Româneşti pentru două piane", Serghei Rahmaninov - "Suita nr. 2 în Do Major pentru două piane" op. 17 şi Maurice Ravel - "La Valse" pentru două piane. O certitudine a şcolii pianistice româneşti actuale, Matei Varga (n.1980) a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti, perfecţionându-se ulterior la Mannes College of Music din New York, cu Pavlina Dokovska şi cu o serie de maeştri renumiţi.

Premiul II la Concursul Enescu şi Premiul pentru cea mai valoroasă interpretare a unei creaţii enesciene au deschis seria distincţiilor internaţionale prestigioase care i-au răsplătit talentul: Premiul I la concursul "Lory Walfish" (Bucureşti), Premiul II la Porto, Premiul III la "Maria Canals" (Barcelona), Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award (New York) şi Mannes Concerto Competition. Matei Varga a susţinut recitaluri şi concerte pe trei continente, din Suedia şi până în Maroc şi de la Bucureşti la New York, realizând nenumărate înregistrări de televiziune, radio şi disc. În luna octombrie 2010 va apărea la casa de discuri Naxos un album George Enescu ce cuprinde Sonata nr. 1 op. 24 şi Suita nr. 2 op. 10. În prezent, Matei Varga este profesor la Lucy Moses Music School din New York City.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faimă sud-africană

  • Laureat al concursului UNISA de la Pretoria (2008), distins cu medalia de aur şi premiul I la Royal Over-Seas League Music Competition (Londra, 2009), Ben Schoeman este cel mai aclamat pianist sud-african al momentului.
  • A studiat cu John Standford la Universitatea din Pretoria şi s-a perfecţionat apoi cu Boris Petrushansky, Michel Dalberto şi Louis Lortie la renumita Accademia Pianistica "Incontri col Maestro" din Imola (Italia).
  • În prezent este doctorand la City University şi Guildhall School of Music and Drama din Londra, unde îi are ca maeştri pe Ronan O'Hora şi Chris Wiley.
  • A concertat în Africa de Sud, dar şi în Europa, Canada şi Statele Unite, fiind permanent prezent pe scene prestigioase precum Queen Elizabeth Hall şi Wigmore Hall (Londra), Grande Auditorio al Fundaţiei Gulbenkian (Lisabona), Paleis Het Loo (Olanda), Schloss Moritzburg (Dresda) şi Konzerthaus (Berlin).
  • Valoarea sa excepţională şi contribuţia la dezvoltarea artei muzicale sudafricane i-au adus Premiul Asociaţiei Alumni a Universităţii din Pretoria. Ben Schoeman a lansat de curând, pe DVD, concerte de pian de Ceaikovski şi Mozart.