Phenianul îşi arată colţii, dar nu muşcă

AMENINŢARE. Un atac nord-coreean asupra unui alt stat este mai puţin probabil decât vânzarea de tehnologie nucleară pe piaţa neagră.

În aşteptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care va conţine, cel mai probabil, noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud se tem că regimul de la Phenian ar putea vinde tehnologie nucleară pe piaţa neagră.

„Am revenit la aceeaşi problemă pe care a avut-o şi Bush (fostul preşedinte american, George W. Bush)”, susţine un oficial din cadrul serviciilor secrete americane, citat de cotidianul american „New York Times”, sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestuia, este puţin probabil ca Phenianul să declanşeze un atac direct asupra unui alt stat, eventuala comercializare de „material nu clear” fiind principala ameninţare căreia va trebui să îi facă faţă comunitatea internaţională. „Un pitic industrial”

De aceeaşi părere este şi analistul Douglas H. Paal, de la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională. „Coreea de Nord nu are capacitatea de a fabrica un mare număr de rachete cu rază lungă de acţiune. Nord-coreenii nu vor putea fabrica atât de multe arme încât să devină un factor strategic în regiune”, susţine Paal.

„Coreea de Nord este un pitic industrial” insistă analistul citat, care a lucrat în CIA şi în administraţiile Reagan şi Bush senior. În opinia lui Douglas H. Paal, deşi Phenianul are capacitatea de a-şi ataca vecinul, o confruntare cu Coreea de Sud ar însemna practic sfâr şitul regimului dictatorului Kim Jong-il, căci Statele Unite şi Japonia vor reacţiona cu siguranţă. Ce poate face Obama

La scurt timp după testul nord-coreean de luni, preşedintele american, Barack Obama, i-a sunat pe omologul sudcoreean, Lee Myung-bak, şi pe premierul japonez, Taro Aso, pentru a-şi coordona reacţia în Consiliul de Securitate ONU şi a obţine o rezoluţie care să restrângă activităţile nucleare ale Phenianului.

Opţiunile lui Obama sunt însă limitate. Rezultatul demersurilor Casei Albe depinde de abilitatea preşedintelui de a convinge Rusia şi mai ales China să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru a reveni la negocierile în şase.

La rândul său, ONU va reacţiona ferm, prin adoptarea unei rezoluţii dure, fără a izola însă regimul comunist, a declarat ieri o sursă diplomatică rusă.