Coreea de Nord este suspectată că își continuă programul nuclear militar, operând o uzină clandestină, în ciuda negărilor și a angajamentului din 2007 de a dezafecta instalațiile nucleare.
Cotidianul sud-coreean „Dong-A Ilbo”, preluat de AFP, a relatat astăzi că autoritățile de la Seul și cele americane deîin informații privind continuarea eforturilor Coreei de Nord de obținere a bombei atomice. Publicația a citat un oficial guvernamental sud-coreean care a afirmă că regimul comunist de la Phenian ar produce material nuclear pe bază de uraniu îmbogățit într-o uzină secretă situată în districtul Yongbyon. Oficialul nu a precizat însă care sunt capacitățile tehnologice sau de producție ale uzinei.
Climatul de tensiune privind planurile Coreeei de Nord este agravat și de continuarea testelor cu rachete, statul comunist anunțând recent că va lansa o nouă rachetă, în cadrul unui «program spațial» național. Experții se tem că este vorba despre o rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Taepodong-2, care ar putea ajunge atinge teritoriul american.
«Racheta nord-coreeană nu este o simplă armă convențională», a declarat șeful diplomației sud-coreene, Yu Myung-Hwan. «Combinația dintre o rachetă cu rază lungă de acțiune și capacitatea nucleară are un impact foarte grav asupra securității și păcii globale», a avertizat acesta.
Coreea de Nord, care a efectuat primul test al unei bombe atomice în octombrie 2006, este implicată de atunci în negocieri privind denuclearizarea sa cu Coreea de Sud, China, Statele Unite, Rusia și Japonia.
Potrivit AFP, numeroși observatori se îndoiesc că regimul comunist deține tehnologia necesară pentru a echipa rachetele cu focoase nucleare. Chiar dacă majoritatea au eșuat, numeroasele teste din ultimii trei ani provoacă îngrijorări pe plan internațional. Coreea de Nord a provocat deja o criză internațională în vara anului 1998 după lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune, Taepodong-1, care a survolat arhipelagul japonez.