Petrolul, un punct nevralgic. Analiștii consideră că inflația ar putea rămâne la niveluri mai ridicate pentru mai mult timp, după ce decizia Arabiei Saudite și a Rusiei de a prelungi reducerile producției de petrol până la sfârșitul acestui an a dus la creșterea prețurilor.
Petrolul creează probleme la nivel mondial. Planul celor doi giganți energetici de a reduce împreună 1,3 milioane de barili de petrol pe zi a făcut ca prețurile la termen ale țițeiului Brent - referința internațională - să atingă maximul ultimelor 10 luni. La peste 90 de dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate, sau WTI, au atins, de asemenea, un maxim al ultimelor 10 luni.
Arabia Saudită și Rusia au declarat că reducerile de aprovizionare au ca scop menținerea stabilității și echilibrului pe piețele petroliere.
Aceste reduceri unilaterale ale ofertei din partea celor două țări nu se încadrează în politica de producție a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, sau OPEC+.
OPEC+ își redusese ultima dată producția în aprilie pentru „stabilitatea pieței petroliere”.
„Aceste mișcări ascendente înăspresc semnificativ piața globală a petrolului. Și nu pot avea ca rezultat decât un singur lucru. Prețuri mai mari la petrol la nivel mondial”. A scris Jorge Leon, vicepreședinte senior la firma de cercetare Rystad Energy, într-o notă de marți, consultată de Insider.
Petrolul are un preț tot mai mare
Leon a spus că este greu de prezis impactul acestor reduceri asupra inflației și a politicii economice din Occident. Dar a precizat că „prețurile mai mari ale petrolului nu vor face decât să crească probabilitatea unei mai mari înăspriri fiscale. În special în SUA, pentru a limita inflația”.
Prețurile mai mari ale petrolului reprezintă o veste proastă pentru băncile centrale din lume. Care încearcă să domolească inflația ridicată încă de anul trecut. Energia este un input cheie pentru activitățile economice, astfel că prețurile mai mari ale petrolului duc, în general, la inflație.
Faptul că Arabia Saudită și Rusia își mențin mai mult timp reducerile de aprovizionare cu petrol înseamnă că „nu sunt interesate de ceea ce îngrijorează băncile centrale”. A scris Naeem Aslam, directorul de investiții al Zaye Capital Markets, într-o notă de marți, consultată de Insider.
Arabia Saudită are, de asemenea, propriile motive pentru a dori să mențină prețurile petrolului la un nivel mai ridicat. Deoarece trebuie să pompeze investiții masive în proiectul de transformare economică a regatului. Care are ca scop îndepărtarea dependenței sale de petrol, a adăugat Aslam în nota sa.
În prezent, cererea mondială de petrol „atinge cote record” din cauza călătoriilor aeriene de vară și a producției de energie. Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie din luna august. În timp ce AIE se așteaptă ca cererea mondială de petrol să atingă 102,2 milioane de barili pe zi în acest an. Oferta a scăzut deja la 100,9 milioane de barili pe zi în iulie - ceea ce indică un deficit.
Chiar și așa, creșterile prețului petrolului au rămas până acum în acest an în surdină, din cauza îngrijorărilor legate de pesimismul economic al principalului importator China. Contractele futures Brent au crescut cu aproximativ 5% în acest an. În timp ce contractele futures WTI din SUA au crescut cu aproximativ 8% până acum.
Contractele futures Brent au fost stabile la 90,04 dolari pe baril la ora 12.16 a.m. ET miercuri, după ce marți au crescut cu peste 1,4%. Contractele futures WTI din SUA au crescut cu 0,02%, la 86,51 dolari pe baril.
sursa: markets.businessinsider.com